Rifvissen jagen gezellig samen

Rifvissen werken nauw samen tijdens de jacht, zo blijkt. De één jaagt de prooi achterna, de rest blokkeert de ontsnappingsroutes.

De wetenschappers waren getuige van die nauwe samenwerking toen ze vissen voor de kust van Egypte bestudeerden. De vis Parupeneus cyclostomus gaat blijkbaar niet alleen op jacht, maar roept hulp in. En de dieren zijn goed op elkaar ingespeeld, zo blijkt.

WIST U DAT?

…olifanten begrijpen dat samenwerken soms logisch is?

Taak
Elke vis heeft een eigen taak tijdens de jacht. Eén vis maakt jacht op de prooi en de rest doet er alles aan om die jacht te laten lukken, zo schrijven de onderzoekers in het blad Ethology.

Chimpansee
En dat is toch wel heel bijzonder. In het verleden zijn al wel meer diersoorten aangetroffen die samen jagen. Dolfijnen bijvoorbeeld. En ook orka’s, leeuwen en chimpansees werken samen. Maar vissen die samenwerken, zijn heel zeldzaam.

Sommige diersoorten hebben tijdens de samenwerking vaste taken. Maar bij de rifvissen is dat niet het geval. Soms zijn ze de jager en soms zijn ze degene die ontsnappingsroutes afsluit. Ze zijn dus heel flexibel.

Bronmateriaal

"Reef fish live and hunt as a team" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door jome jome (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd