Revolutionaire spray beschermt tegen alles

Een revolutionaire, onzichtbare, niet-giftige spray kan de wereld wel eens op zijn kop gaan zetten. Het goedje beschermt namelijk tegen van alles: van bacteriën tot UV-straling. De spray kan mensen beschermen tegen ziektes, gewassen beschermen tegen schimmels en een coating voor hogesnelheidstreinen vormen.

Het revolutionaire goedje vormt geen bedreiging voor het milieu en is een miljoenste van een millimeter dik. Ter vergelijking: dat is zo’n 500 keer dunner dan een menselijke haar. De spray beschermt elk oppervlak tegen water, vuil, bacteriën, warmte en UV-straling. Het goedje vormt een waterwerend laagje en bestaat vrijwel geheel uit siliciumdioxide.

Het lijkt erop dat de spray binnenkort veel schadelijke schoonmaakmiddelen gaat vervangen. De experimenten zijn in ieder geval hoopgevend. Zo blijkt een steriel oppervlak dat met het goedje is ingesmeerd en daarna met warm water wordt schoongemaakt net zo schoon als na een behandeling met sterke bleek.

Het patent voor de spray is in handen van het Duitse bedrijf Nanopool. Verschillende organisaties zijn de spray op dit moment aan het testen: zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld in en buiten een trein, in een hotel, in een kledingwinkel en een Duitse hamburgerketen.

De spray is bijzonder veelzijdig, omdat deze in een oplossing van alcohol of water – afhankelijk van het oppervlak dat gecoat moet worden – kan worden verkocht. De laag doorzichtig glas is flexibel en ademt. “Heel snel zal bijna elk product dat je koopt beschermd zijn met een bijzonder duurzame, gemakkelijk schoon te maken coating,” meent Neil McClelland van Nanopool. Hij noemt het concept van glas in sprayvorm overweldigend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd