En dus een reden zijn om direct in quarantaine te gaan.
Hoewel COVID-19 – de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt – de bekende klachten zoals koorts, hoesten en benauwdheid teweegbrengt, ervaren opvallend weinig mensen een verstopte-, of loopneus. “Dit verschil is ook de reden waarom het vrij eenvoudig is om COVID-19 te onderscheiden van seizoensgebonden allergieën,” vertelt onderzoeker Ahmad Sedaghat. Toch betekent dit niet dat we onze neus voortaan buiten beschouwing hoeven te laten. Want een nieuw onderzoek toont aan dat reukverlies mogelijk een eerste aanwijzing kan zijn dat je het coronavirus onder de leden hebt.
Verlies van de reukzin
“COVID-19 wordt in verband gebracht met een vrij unieke combinatie van nasale symptomen: een plotseling verlies van de reukzin zonder verstopping van de neus,” legt Sedaghat uit. En dat is best opvallend. het betekent dus dat als je opeens niet meer goed kunt ruiken – een aandoening die ook wel anosmie wordt genoemd – een goede indicator kan zijn dat je het virus hebt opgelopen.
Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 dook eind december in China op en heeft in rap tempo om zich heen gegrepen. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna twee miljoen bevestigde besmettingen. Meer dan 126.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus bezweken. Om het virus te stoppen, wordt er momenteel hard aan een vaccin gewerkt. Volgens de WHO zijn er al zo’n 70 vaccins tegen het nieuwe coronavirus in de maak. Drie ervan worden momenteel op mensen getest. Of er tussen die vaccins een vaccin zit dat veilig en effectief kan worden ingezet, is in dit stadium nog volstrekt onduidelijk. En zelfs als er een vaccin tussenzit dat het verschil kan maken, kan het nog zeker een jaar tot anderhalf jaar duren voor het daadwerkelijk op grote schaal kan worden ingezet. Het heeft alles te maken met de vele testen die een vaccin moet ondergaan alvorens met zekerheid gesteld kan worden dat het effectief en veilig is.
De meeste mensen die besmet zijn geraakt, ervaren tussen de twee en de veertien dagen de eerste bekende symptomen, zoals koorts, hoesten en kortademigheid. Het zou echter ook goed kunnen dat besmette mensen nog niet één van deze symptomen ervaren, maar wel ineens hun reuk verloren zijn. En dan is het oppassen geblazen. “Waarschijnlijk zullen de meeste mensen dit niet meteen associeren met corona, waardoor ze doorgaan met hun normale leven en zo nietsvermoedend de ziekte verspreiden,” zegt Sedaghat. “Als je dus ineens je vermogen om te kunnen ruiken verliest zonder verstopte neus, zou dit een goede reden zijn om direct in quarantaine te gaan.”
Onderzoek
Sedaghat baseert zijn bevindingen op basis van 19 verschillende studies die ingaan op het verband tussen neusaandoeningen en het huidige coronavirus dat de wereld teistert. In één van de bestudeerde onderzoeken namen Franse artsen 55 corona-patiënten onder de loep. 94 procent van deze mensen die anosmie zonder verstopte neus ervoeren, bleek positief te testen op het coronavirus.
Neus
Ondanks dat een verstopte- of loopneus dus niet per se op corona hoeft te wijzen, benadrukt de studie dat we onze neus ook zeker niet moeten vergeten. Volgens Sedaghat dringt het virus bijvoorbeeld het vaakst door onze neus het lichaam binnen. Dat komt omdat ten minste 90 procent van de ingeademde lucht via de neus het lichaam binnengaat. Bovendien kan het virus – als je deze te pakken hebt – gemakkelijk via neusslijm worden verspreid. “Als iemand niest wordt dit slijm – dat het virus bevat – naar buiten geblazen,” legt Sedaghat uit. “Ook als iemand zijn neus afveegt en vervolgens oppervlakken aanraakt zonder eerst zijn handen te wassen kan dit leiden tot de verdere verspreiding van COVID-19.”
Om het zo ver niet te laten komen, wijzen de bevindingen uit dat wanneer je opeens je reukvermogen verliest, maar je verder nog wel gezond voelt, je toch beter binnen kunt blijven. “Afgezien van quarantaine, kun je ook contact opnemen met je huisarts om getest te worden,” besluit Sedaghat.