‘Restjes van supercontinent Gondwana ontdekt’

Wetenschappers hebben in de Indische Oceaan twee verloren gegane eilandjes ontdekt. Het zijn mogelijk restanten van Gondwana.

De onderzoekers deden de ontdekking toen ze gedurende drie weken een deel van de zeebodem ten westen van Perth in kaart brachten. Ze stuitten op eilandjes die nu op 1,5 kilometer diepte liggen, maar ooit boven het water uittorenden.

Boven water
“De gezonken eilanden hebben vlakke toppen,” vertelt onderzoeker Joanne Whittaker. “Dat wijst erop dat ze ooit op zeeniveau lagen en daarna geleidelijk aan zijn gezonken.” De samenstelling van de eilandjes onderschrijft dat. “We verwachtten oceanische gesteenten zoals basalt tegen te komen, maar we waren verrast toen we continentale gesteenten zoals graniet, gneis en zandsteen tegenkwamen,” vertelt onderzoeker Simon Williams.

Gondwana
De onderzoekers zijn er redelijk van overtuigd dat de eilandjes restanten van Gondwana zijn, zo laten ze weten. In het Krijt zat India nog aan het westen van Australië vast. Toen deze twee gebieden van elkaar losbraken, braken ook de twee eilandjes los. Ze kwamen in de Indische Oceaan te liggen op vele kilometers afstand van de gebieden waar ze ooit deel van uitmaakten.

De onderzoekers willen de eilandjes nog beter gaan bestuderen. Zo willen ze onder meer vaststellen hoe oud ze zijn. Zo moeten we ook een beter beeld krijgen van Gondwana.

Bronmateriaal

"Surprising Sunken Islands Discovered Near Australia" - Ouramazingplanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Sydney.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd