Restje van gigantische ijsschots dobbert 13 jaar later nog steeds rond

ijsberg

In 2000 verloor het Ross-ijsplateau een ijsberg met een oppervlakte van 11.000 vierkante kilometer. En nu, dertien jaar later, hebben wetenschappers een restant van de recordbrekende ijsberg teruggevonden. Het restje lijkt bezig te zijn aan een reis rond Antarctica.

In maart 2000 brak de ijsberg – die aangeduid wordt als B-15 – af. De ijsberg brak in verschillende stukken waarvan het stukje B-15A het grootst is (meer dan 5000 vierkante kilometer). De stukken ijs waren groot en bleven een tijdje hangen in de zeestraat McMurdo Sound. Pas aan het einde van 2010 wisten de stukken ijs zich uit de zeestraat te wringen en gingen ze de wijde wereld in.

Zo’n tien jaar eerder hadden wetenschappers al de tegenwoordigheid van geest gehad om de ijsschotsen uit te rusten met zenders. Zo zouden ze ze overal kunnen volgen. Maar die zenders begaven het kort nadat de brokken ijs de zeestraat verlieten.

En nu heeft een satelliet één van de brokken ijs teruggevonden, zo maken wetenschappers van het United States Antarctic Program (USAP) bekend. Het gaat om het brokstuk B-15T. Het stuk ijs bevindt zich nabij de Amery Ice Shelf en heeft het rondje rondom Antarctica dus bijna voor de helft voltooid.

Bronmateriaal

"Bergy bits" - USAP.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd