Resten van Johannes de Doper ontdekt?

Archeologen beweren de restanten van Johannes de Doper te hebben gevonden. Tijdens opgravingen nabij een klooster stuitten ze op een relikwieënkastje met daarin fragmenten van een schedel, hand en tand. Op het kastje wordt verwezen naar 24 juni: de dag dat de geboorte van Johannes de Doper wordt herdacht.

De archeologen deden de vondst op een eilandje in de Zwarte Zee genaamd Sveti Ivan. Dat betekent: Heilige Johannes. Het relikwieënkastje werd nabij de overblijfselen van de vijfde eeuws klooster ontdekt. De kans is groot dat dit klooster ooit ook de naam van Johannes droeg.

Albast
Het relikwieënkastje is gemaakt van albast en stamt uit het midden van de vijfde eeuw. In die tijd behoorde de kust van de Zwarte Zee tot het Byzantijnse Rijk. Het is aannemelijk dat de Byzantijnse kerk de relieken ooit aan het klooster op Sveti Ivan heeft geschonken. Uit nader onderzoek moet blijken of dit echt de restanten van Johannes de Doper zijn.

Profeet
Johannes was volgens de Bijbel een profeet. Hij kondigde de komst van Jezus aan. Johannes wees mensen op hun fouten en dompelde hen wanneer zij zich wilden bekeren onder in de Jordaan. Koning Herodes Antipas kreeg ook met Johannes van doen. De koning had een affaire met de vrouw van zijn broer en Johannes keurde dat openlijk af. Daardoor belandde hij in de gevangenis. Uiteindelijk werd de profeet daar ook onthoofd.

Het is niet voor het eerst dat mensen beweren een relikwie van Johannes de Doper in bezit te hebben. Zo meent Rusland de rechterhand van Johannes te hebben. En denkt Istanboel de schedel van Johannes in bezit te hebben. Op andere plaatsen worden ook vermeende lichaamsdelen tentoongesteld en vereerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd