Resten van fort ontdekt onder beruchte gevangenis Alcatraz

alcatraz

Onderzoekers hebben onder de vloeren van de beroemde gevangenis op Alcatraz Island tunnels en andere resten van een fort ontdekt. Het fort – waarvan onderzoekers dachten dat het totaal verwoest was – stamt uit de negentiende eeuw.

Tegenwoordig is Alcatraz Island vooral bekend van de gevangenis die er te vinden is en waarin onder anderen Al Capone een tijdje verbleef. Maar in de geschiedenis speelde het eiland ook nog andere belangrijke rollen. Tijdens de Burgeroorlog was het bijvoorbeeld de uitgelezen plaats om de baai te overzien en verdedigen. “We weten uit archieven en van tekeningen dat Alcatraz ooit Fort Alcatraz werd genoemd,” vertelt onderzoeker Mark Everett.

Alcatraz

Alcatraz werd vanaf 1861 gebruikt om gevangenen die tijdens de Burgeroorlog gemaakt werden, vast te zetten. In 1868 werd de gevangenis gebruikt om militaire gevangenen voor langere tijd vast te zetten. In 1933 ging de gevangenis dienst doen als federale gevangenis en werden mensen als Al Capone er opgesloten. In 1963 werd de gevangenis gesloten, onder meer omdat deze te duur in onderhoud was.

En nu hebben onderzoekers daar stukjes van teruggevonden. “Er was een tijd dat het fort 105 kanonnen bezat die gebruikt werden om de baai te beschermen. We weten nu dat de soldaten een caponnière bouwden: een grote betonnen en stenen structuur die zich naar buiten uitstrekte zodat je – wanneer je aangevallen werd – van verschillende hoeken kon vuren. We weten ook dat het Amerikaanse leger ondergrondse tunnels en dijkjes bouwde en we denken dat we de resten van verschillende van deze tunnels en dijkjes nu met behulp van radarbeelden hebben teruggevonden.”

De onderzoekers denken op zo’n 3,5 meter onder de gevangenisvloeren nog wel meer ontdekkingen te doen. “We denken dat er zo’n 3,5 meter onder het oppervlak omvangrijke structuren te vinden zijn die deel uitmaken van het originele fort en die door de jaren heen bedekt zijn door de gevangenis. Het is mogelijk dat we daaronder ook nog enkele wapens uit die tijd terug gaan vinden.” De onderzoekers hopen hun studie komende herfst voort te zetten. “Alcatraz heeft een heel kleurrijk verleden en er kan daar beneden een rijke historie te vinden zijn.”

Bronmateriaal

"Texas A&M Prof Hoping To Unlock Secrets Of Alcatraz" - Tamu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Edward Z. Yang (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd