Resten van eerste georganiseerde feestmaal ontdekt

Antropologen hebben de overblijfselen van het oudste georganiseerde feestmaal ter wereld gevonden. Het ‘diner’ vond 12.000 jaar geleden in Israël plaats en had een aantal opmerkelijke ingrediënten: minimaal drie koeien, 71 schildpadden en één overleden sjamaan. Minimaal 35 gasten moeten het feestmaal hebben bijgewoond.

Het feestmaal het een niet zo feestelijke aanleiding: de dood van de sjamaan oftewel de priester. In dit geval: een priesteres. Er werd gegeten en gedronken op haar graf. De ontdekking geeft niet alleen aan dat dinerparty’s al duizenden jaren oud zijn, maar is ook het alleroudste voorbeeld van een begrafenis van een sjamaan.

Priester
De sjamaan hield zich bezig met rituelen en genas – met behulp van het goddelijke – mensen. Dat het in dit geval om een vrouwelijke priester gaat, is niet heel verrassend. Vrouwen namen wel vaker de taak van heler, magiër en spirituele leider op zich.

Graf
De gasten nuttigden zo’n 71 schildpadden. De schilden van de dieren lagen in het graf en bedekten de sjamaan. De priesteres ligt begraven in een ovaal gat waarvan de bodem bedekt is met klei en stenen. Een grote steen bedekt het graf.

Positie
Niet ver van het graf zijn onder meer de restanten van drie oerossen ontdekt. “Deze restanten getuigen van de unieke positie die de sjamaan in haar gemeenschap innam,” vertelt onderzoeker Natalie Munro. “En het getuigt van haar speciale relatie met het dierenrijk.”

Correct
Voor deze ontdekking ging men ervan uit dat mensen kort voor ze hun bestaan als jagers en verzamelaars opgaven reeds dergelijke feestmaaltijden organiseerden. Deze vondst toont aan dat dat correct is. Het aantal etentjes nam nadat de mens de landbouw ontdekte wel sterk toe, zo weet Munro.

“Mensen kwamen veel vaker met elkaar in contact en dat kan voor wrijving zorgen. Daarvoor (toen de mens nog joeg en verzamelde, red.) konden mensen wanneer ze problemen met de buren hadden gewoon opstaan en vertrekken. Deze publieke gebeurtenissen dienden later als kansen om de gemeenschap vorm te geven, spanningen te verminderen en relaties te verstevigen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd