Resten van een gigantische slang ontdekt in India

Indiase wetenschappers hebben een nieuwe nachtmerrie ontdekt: een slangensoort die zó gigantisch was dat dit mogelijk de grootste soort ooit moet zijn geweest.

Geen paniek; de slangensoort is inmiddels uitgestorven. De resten van deze slangensoort komen namelijk uit een mijn in de staat Gujarat, in India. De wetenschappers schatten dat de slang ongeveer 47 miljoen jaar geleden heeft geleefd, hoofdzakelijk in hetzelfde gebied als waar de ontdekking is gedaan. De slangensoort heet Vasuki indicus. Het eerste deel van de naam, Vasuki, verwijst naar de slang die om de nek van de Hindoe-god Shiva hangt. Het tweede deel van de naam, indicus, is een verwijzing naar het land India. De wetenschappers denken dat de slang ongeveer tussen de 11 en 15 meter lang moet zijn geweest. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Scientific Reports.

Extrapolatie
De resten van de slang komen dus uit een mijn in India. Om precies te zijn: de Panandhro Lignite Mine in Kutch. In deze mijn zijn in totaal 27 wervels gevonden die voor het grootste deel goed bewaard waren gebleven. Voor het onderzoek hebben de wetenschappers deze wervels opgemeten. Uit deze meting blijkt dat de wervels tussen de 37.5 en 62.7 millimeter lang zijn en tussen de 62.4 en 111.4 millimeter breed. Volgens het onderzoek suggereren deze afmetingen dat het lijf van de slang cilindervormig geweest moet zijn. Vervolgens hebben de wetenschappers de verkregen data gebruikt om de totale lengte van de slang te voorspelling via extrapolatie. Op basis hiervan moet de slang tussen de 10.9 en 15.2 meter lang zijn geweest. De onderzoekers speculeren dat het enorme formaat van V. indicus waarschijnlijk betekent dat deze zich langzaam voortbewoog en zijn prooien – net als een moderne anaconda – vanuit een hinderlaag bemachtigde en dus niet door er actief op te jagen. Volgens het onderzoek behoort de nieuwe slangensoort tot de Madtsoiidae-familie. Deze familie leefde verspreid over Afrika, Europa en India. V. indicus behoorde waarschijnlijk tot een tak die ongeveer 56 tot 34 miljoen jaar geleden voorkwam.

Nieuwe soort
De resultaten van het onderzoek zijn significant, omdat V. indicus symbool staat voor een familietak die zijn oorsprong in India vindt. Daarnaast is de Madtsoiidae-familie inmiddels uitgestorven, waardoor het extra bijzonder is dat er nog steeds nieuwe soorten worden gevonden die ook toebehoren aan deze familie.

De grootste ooit?
De nieuwe slangensoort moet groot zijn geweest en zou zelfs weleens de boeken in kunnen gaan als de grootste slang ooit. Zover is het echter nog niet;
de wetenschappers zijn nog een beetje voorzichtig om deze slangensoort als ‘de grootste ooit’ te bestempelen. Want doordat er gebruik gemaakt is van extrapolatie staat de uiteindelijke lengte van V. indicus nog enigszins op losse schroeven.

De geschatte lengte van V. indicus komt overeen met die van de slangensoort Titanoboa cerrejonensis. Deze slangensoort geldt momenteel nog als de langste soort ooit, alhoewel dat in de toekomst dus kan veranderen door de ontdekking van V. indicus. Titanoboa cerrejonensis was gemiddeld zo’n 14 meter lang en woog meer dan 1000 kilo. Deze slangensoort leefde in een heel ander deel van de wereld; niet in India, maar in het gebied dat we vandaag de dag kennen als Colombia. Wetenschappers speculeren dat Titanoboa cerrejonensis waarschijnlijk groot en sterk genoeg was om op krokodillen te jagen. Wil je meer weten over gigantische diersoorten? Kijk dan eens hier.

Bronmateriaal

"Palaeontology: Discovery of new ancient giant snake in India" - Indian Institute of Technology Roorkee
Afbeelding bovenaan dit artikel: ArtisticOperations from pixabay (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd