Resten van bronzen strijdwagen uit de IJzertijd ontdekt

ijzertijd

Archeologen van de universiteit van Leicester hebben onderdelen van een bronzen strijdwagen uit de IJzertijd ontdekt. Waarschijnlijk werden de onderdelen in de tweede of derde eeuw voor Christus als een religieus offer begraven.

De onderzoekers deden hun ontdekking nabij Melton Mowbray, in het graafschap Leicestershire. Studenten van de universiteit van Leicestershire waren een diepe put aan het graven nabij de resten van een huis dat zich hier in een walburcht bevindt, toen ze op een stukje brons stuitten. Een klein eindje verderop vonden ze nog veel meer bronzen onderdelen.

Versiering
Toen de studenten de vondsten bij elkaar legden, was al snel duidelijk dat het om onderdelen van een bronzen strijdwagen uit de IJzertijd ging. Toen de onderdelen eenmaal waren schoongemaakt, bleken ze rijkelijk versierd te zijn met onder meer golvende lijntjes.

Verbrand en begraven
Het lijkt erop dat de onderdelen verzameld werden in een soort doos en vervolgens – op een laagje kaf – in de grond werden geplaatst. Vervolgens werd het geheel in brand gestoken. Het kaf zou dienst hebben gedaan als ‘kussentje’ waar de doos met onderdelen op rustte en als brandstof voor het vuur. Nadat het geheel verbrand was, werd het toegedekt en voor minimaal 2200 jaar aan het zicht onttrokken. “Het lijkt erop dat het een bij elkaar horende set van onderdelen is die verzameld werd, in een doos werd gestopt als een offer en vervolgens in de grond werd gelegd,” vertelt onderzoeker John Thomas. “Rond de doos werden voor deze verbrand werd, ijzeren gereedschappen geplaatst. De functie van de ijzeren gereedschappen is een mysterie, maar het is mogelijk dat zij gebruikt werden om paarden te verzorgen.”

Een ijzeren gereedschap - dat doet denken aan een kam om paarden mee te verzorgen - die bij de doos met onderdelen lag. Afbeelding: University of Leicester.
Een ijzeren gereedschap – dat doet denken aan een kam om paarden mee te verzorgen – die bij de doos met onderdelen lag. Afbeelding: University of Leicester.

Betekenis
De onderzoekers denken dat de strijdwagen toebehoorde aan een individu met een zeer hoge sociale status. Een edelman of een krijger. Mogelijk werden de onderdelen verbrand en begraven om een nieuw seizoen in te luiden of om stil te staan bij de sluiting of afbraak van een huis in het fort.

De vondst is in ieder geval bijzonder, zo benadrukt onderzoeker Jeremy Taylor. “Ik werk al 25 jaar aan opgravingen mee, maar heb nog nooit zoiets ontdekt. Het is een ontdekking die je maar één keer in je carrière doet.” Ook de studenten die de bronzen onderdelen ontdekten, zijn nog steeds verwonderd over de vondst. “Jezelf realiseren dat je een schat hebt ontdekt die honderden jaren geleden zorgvuldig in de grond is geplaatst, maakt het tot de vondst van je leven,” aldus student Nora Battermann.

Bronmateriaal

"University of Leicester archaeologists discover bronze remains of Iron Age chariot" - Le.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universiteit van Leicester.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd