Het bewijst dat onze voorouders er al vroeg in slaagden om zich ver van hun bakermat – Afrika – te verwijderen.
Onderzoekers ontdekten de resten in de Nefud-woestijn in Saoedi-Arabië. Het gaat om enkele vingerbotjes die zo’n 90.000 jaar oud zijn en toebehoren aan een Homo sapiens.
Zoals gezegd zijn de resten ontdekt in een woestijn. Maar zo’n 90.000 jaar geleden moet dit gebied er heel anders hebben uitgezien. Er bevond zich een zoetwater meer dat omringd werd door grasland. En daarmee was het waarschijnlijk een prettige plek om te leven. Foto: Klint Janulis.
Het is een heel bijzondere ontdekking. Dit zijn namelijk de oudste van Homo sapiens afkomstige resten die buiten Afrika en de nabijgelegen Levant (een streek ten oosten van de Middellandse Zee) is teruggevonden. “Deze ontdekking laat voor het eerst en overtuigend zien dat vroege soortgenoten een uitgebreid deel van zuidwest-Azië koloniseerden en zich niet alleen beperkten tot de Levant,” vertelt onderzoeker Huw Groucutt. “Dat deze vroege mensen in staat waren om dit gebied te koloniseren, trekt de aanname dat vroege trektochten uit Afrika lokaal van aard en onsuccesvol waren, in twijfel.”