Resten van 5000 jaar oude vrouw ontdekt

Bouwvakkers hebben in Italië de restanten van een 5000 jaar oude vrouw ontdekt. Een bijnaam heeft ze al: ‘Ötzi’s vriendin’.

De restanten van de vrouw werden aangetroffen in Introd, een klein dorpje in de Alpen. Archeologen hebben zich inmiddels over de vondst gebogen en moeten concluderen dat de vrouw waarschijnlijk uit dezelfde tijd stamt als die andere beroemde mummie: Ötzi.

Meer weten
Ötzi werd zo’n twintig jaar geleden in de Alpen aangetroffen. De mummie is uitstekend bewaard gebleven en was met tal van voorwerpen begraven. Het is dankzij Ötzi dat we nu veel meer weten over de Europese prehistorie.

WIST U DAT…

…het gezicht van Ötzi onlangs door Nederlanders is gereconstrueerd?

Zonder voorwerpen
Of de vrouw – in de volksmond dus ook wel Ötzi’s vriendin genoemd – ook zoveel informatie op gaat leveren, is onduidelijk. “Het lijkt erop dat ze zonder voorwerpen begraven is,” merkt burgemeester van Introd, Vittorio Anglesio op. “Maar we gaan de opgravingen uitbreiden.”

Rechterzijde
De vrouw lag op haar rechterzijde begraven, haar hoofd naar het westen gericht. Op basis van haar positie en de diverse aardlagen in en boven het graf concluderen de onderzoekers dat ze al zeker 5000 jaar zo ligt.

Hoewel ‘Ötzi’s vriendin’ natuurlijk lekker bekt, is het niet echt aannemelijk dat de twee elkaar kenden. Tussen de vindplaats van Ötzi en die van de vrouw bevinden zich enkele honderden kilometers. Tegelijkertijd maakt dat de vondst voor onderzoekers interessanter: de vrouw had waarschijnlijk andere (eet)gewoonten dan Ötzi en kan dus weer veel nieuwe informatie opleveren.

De rechten op bovenstaande foto behoren toe aan de Commune d’Introd.

Bronmateriaal

"Icemans 'girlfriend' found" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd