Resten van ‘konijnenboerderij’ ontdekt in oude Mexicaanse stad

Nieuw onderzoek suggereert dat inwoners van de stad Teotihuacán konijnen en hazen fokten voor onder meer voedsel en bont.

Iets ten noordoosten van Mexico-Stad vinden we de resten van Teotihuacán. De stad werd tussen 1 en 600 jaar na Christus bewoond en had op het hoogtepunt wel meer dan 120.000 inwoners. Wie er precies in de stad leefden, is onbekend. De mensen die de stad stichtten, lieten geen geschreven bronnen achter en dus is het gissen naar hun identiteit en leefgewoonten. Zelfs de naam die de inwoners aan hun stad gaven, is in nevelen gehuld. De Azteken gaven de stad veel later de naam die we nu nog steeds gebruiken: Teotihuacán.

Konijnen
Een nieuw onderzoek lijkt nu echter weer iets meer duidelijkheid te verschaffen over het leven in de mysterieuze stad. Onderzoekers hebben namelijk aanwijzingen gevonden dat in de stad konijnen werden gehouden.

Een tekening van het beeldje dat onderzoekers in Teotihuacán hebben aangetroffen. Afbeelding: F. Botas.
Een tekening van het beeldje dat onderzoekers in Teotihuacán hebben aangetroffen. Afbeelding: F. Botas.
Ander dieet
De onderzoekers analyseerden resten van konijnen en hazen die in Teotihuacán waren teruggevonden. Uit het onderzoek bleek dat deze dieren een heel ander dieet hadden dan soortgenoten buiten de stad. Zo aten de konijnen en hazen in de stad meer voedsel dat door mensen verbouwd werd (bijvoorbeeld maïs).

Slacht
Van een aantal konijnen en hazen die in de stad waren aangetroffen verschilden de leefomstandigheden en het dieet in vergelijking met soortgenoten buiten de stad wel heel erg sterk. Het betreft konijnen en hazen die in een gebouw werden aangetroffen waar ook een beeld van een konijn en sporen van geslachte dieren werden teruggevonden.

Het suggereert volgens de onderzoekers dat in de stad konijnen werden gefokt. Ze waren een bron van voedsel en bont. En van hun botten werden mogelijk gereedschappen gemaakt. De konijnen hebben zo waarschijnlijk een belangrijk steentje bijgedragen aan de instandhouding van de stad. Ze waren een bron van eiwitten en leverden waardevolle producten, zoals bont. “Omdat er geen grote zoogdieren zoals geiten, koeien of paarden beschikbaar waren voor domesticatie in Mexico (voordat de Spanjaarden kwamen) namen velen aan dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika niet zulke intensieve relaties tussen mensen en dieren kenden zoals de samenlevingen in de Oude Wereld,” stelt onderzoeker Andrew Somerville. “Onze resultaten suggereren dat bewoners van de oude stad Teotihuacán met kleinere dieren omgingen, zoals konijnen en hazen.” Die kleinere dieren speelden waarschijnlijk net zo’n grote rol in het in stand houden van de samenleving als de grotere dieren in de Oude Wereld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd