Resten van 4000 jaar oud houten beeld ontdekt in Egypte

Het beeld laat waarschijnlijk koningin Anchensenpepi II zien.

Alleen het bovenste deel van het beeld is teruggevonden. Het gaat om een hoofd en een klein deel van de nek. Samen zijn het hoofd en de nek ongeveer 30 centimeter lang. Wat verder opvalt, zijn de houten oorbellen die de oren sieren.

Saqqara
Archeologen hebben het houten hoofd ontdekt in de dodenstad Saqqara, ten oosten van de piramide van koningin Anchensenpepi II. Waarschijnlijk laat het beeld ook deze koningin zien. Het zou betekenen dat het beeld zo’n vier millennia oud is.

Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Er valt nog meer te ontdekken..
Het houten beeld dook op nabij de plek waar eerder deze week een pyramidion – het topje van een piramide – werd ontdekt. Ook deze pyramidion wordt voorzichtig met Anchensenpepi II in verband gebracht. Zo zou de pyramidion kunnen behoren tot de nog onontdekte satellietpiramide van de Egyptische koningin. Eerder werd in hetzelfde gebied ook al een granieten obelisk teruggevonden die tot de graftempel van de oude koningin zou behoren. “Het is een veelbelovend gebied dat snel meer van zijn geheimen kan vrijgeven,” denkt dr. Mostafa Waziri. Archeologen hopen binnenkort onder meer die satellietpiramide en de rest van het complex dat bij het graf van Anchensenpepi II hoort, op te graven.

Anchensenpepi II zou rond 2350 voor Christus geboren zijn en trouwde op latere leeftijd met Pepi I, farao van de zesde dynastie. Toen haar man overleed, regeerde ze in naam van haar toen zesjarige zoontje Pepi II over het oude Egypte. Daarmee was ze zeer belangrijk voor het Egyptische Rijk: ze wist de stabiliteit te bewaren tot Pepi II oud genoeg was om de troon te bestijgen.

Bronmateriaal

"Egyptisch Ministerie van Oudheden"

Afbeelding bovenaan dit artikel: Egyptisch Ministerie van Oudheden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd