Resistente salmonella-bacterie rukt op

Salmonella-bacteriën die resistent zijn voor zelfs hele krachtige antibiotica veroveren Europa. Dat melden onderzoekers.

Wetenschappers luiden de noodklok in het blad Journal of Infectious Diseases. Ze bestudeerden de verspreiding van de bacterie en zien de situatie alleen maar verergeren. In 2002 werd de bacterie nog maar bij een handjevol mensen aangetroffen. In 2008 dook de bacterie al 500 keer op.

Buikpijn
Salmonella is een geslacht van bacteriën dat mensen aardig ziek kan maken. Bij gezonde mensen blijft het vaak bij een beetje buikpijn. Maar mensen die al ouder of ziek zijn, hebben soms antibiotica nodig om er weer bovenop te komen. Eén bacteriestam – genaamd S. Kentucky – is nu inmiddels resistent voor de antibiotica die vaak wordt voorgeschreven bij mensen met de Salmonella-bacterie.

WIST U DAT…

…superbacteriën voor een kritieke situatie in Europa zorgen?

Frankrijk
Reizigers vanuit Egypte, Kenia en Tanzania brachten de bacterie naar Europa. Inmiddels is de resistente bacterie al opgedoken in Frankrijk, Denemarken en Engeland.

Europa
Waarschijnlijk heeft de bacterie resistentie ontwikkeld op pluimveebedrijven in Afrika. De Europeanen die de bacterie onder de leden hadden, liepen deze vrijwel allemaal op in Afrika. Maar nu duiken er ook mensen op die in Europa ziek zijn geworden. Mogelijk kregen zij de bacterie onder de leden door besmet voedsel.

Volgens de onderzoekers is het verstandig als autoriteiten de verspreiding van de bacterie goed in de gaten houden. Er is op dit moment geen reden voor paniek: het komt slechts zelden voor dat antibiotica aan een Salmonella-infectie te pas moet komen. En door voedsel goed te wassen en te koken, maakt de bacterie geen schijn van kans.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd