Resistente malariamug is toch te bestrijden

Malariamuggen die resistent zijn tegen insecticiden zijn met een combinatie van schimmelsporen en chemische insecticiden toch te bestrijden. Dat concluderen Nederlandse en Afrikaanse onderzoekers. De schimmels en insecticiden blijken elkaars werking te versterken. Een mooie combi van biologische en chemische malariabestrijding is geboren!

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Wageningen en onderzoekers uit Benin, in het westen van Afrika. De wetenschappers keken eerst welk effect wilde schimmels op resistente muggen hadden. Zowel de muggen die in het laboratorium leefden als de wilde muggen legden door de schimmels Beauveria bassiana en Metarhizium anisopliae het loodje.

Combi
De onderzoekers besloten daarop te kijken hoe de muggen reageerden op een combinatie van insecticiden en de schimmels. Dat bleek een groot succes te zijn: in combinatie werken de stoffen nog beter dan afzonderlijk van elkaar.

Goed nieuws
Dat is heel goed nieuws. Muggen raken namelijk gemakkelijker resistent tegen één stof dan tegen twee stoffen. Naar verwachting gaat deze combinatie dan ook veel langer mee dan wanneer bijvoorbeeld alleen de schimmels als insecticide worden ingezet. De twee stoffen verschillen namelijk sterk en de mug zal daar niet zo snel op in kunnen haken. Uit nader onderzoek moet blijken hoe de muggen in korte tijd aan zowel de schimmels als insecticiden kunnen worden blootgesteld.

Malaria is een ernstige ziekte die met name in Afrika vele slachtoffers eist. Wereldwijd lijden meer dan een miljoen mensen aan malaria. Door het veelvuldig gebruik van insecticiden worden steeds meer muggen hier resistent voor. De wetenschap zoekt dan ook hard naar nieuwe oplossingen.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd