Relatief jonge dwergstelsels komen eindelijk samen

De Hubble ruimtetelescoop heeft een foto gemaakt van vier dwergstelsels die na vele jaren alleen te hebben rondgezworven, nu op het punt staan om samensmelten. Omdat het gas in de sterrenstelsels dan door elkaar wordt gegooid, begint er een nieuwe periode van stervorming.

In 1982 is de Hickson Compact Group 31 ontdekt. De leden van de Hickson Compact Group 31 zijn ongeveer 166 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. De verwachting is dat de vier dwergstelsels over een miljard jaar als één elliptisch sterrenstelsel door het leven gaan. Reken er maar op dat de samensmelting zorgt voor veel nieuwe sterren, waardoor het nieuwe sterrenstelsel redelijk groot wordt.

Het is duidelijk te zien dat de vier dwergstelsels aan elkaar trekken. Kijk maar eens goed naar het grote object linksboven. Dit object is het resultaat van een samensmelting van twee dwergstelsels. Het is goed te zien hoe de armen versplinterd zijn.

De vier dwergstelsels zijn nog relatief jong. De oudste sterren in de vier sterrenstelsels zijn enkele honderden miljoenen jaren oud. De dwergstelsels bevatten veel waterstofgas, dus de kans is groot dat de vier stelsels – later als één groot stelsel – nog veel in petto hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd