Relatie trekt werk buiten kantoortijden niet

Werken buiten kantoortijden is niet best voor de relatie, zo blijkt uit onderzoek. Het kan de relatie zelfs fataal worden.

Er zijn flink wat Nederlanders die buiten kantooruren, dus in de avond, nacht of in het weekend werken. Onderzoeker Kadri Täht van de Vrije Universiteit Amsterdam vroeg zich af welke invloed dit heeft op gezinnen.

Kinderen
Juist in gezinnen met kinderen kan buiten kantoortijden werken ideaal zijn. De man werkt bijvoorbeeld van negen tot vijf en de vrouw begint om zeven uur ‘s avonds en werkt tot elf uur door. Hierdoor brengen de ouders meer tijd met hun kinderen door en hoeven die minder vaak naar de crèche. Maar voor de relatie tussen papa en mama is de regeling niet zo handig, zo blijkt.

WIST U DAT?

…drugs minder effectief zijn als mensen al heel lang een fijne relatie hebben?

Onderzoek
Täht bestudeerde de gegevens van ongeveer 1500 mensen. Daar waren zowel gezinnen met kinderen als gezinnen zonder kinderen bij. Ze keek hoe het in 2004 met de mensen ging en hoe hun situatie eruitzag. Ook keek ze hoe het de mensen vijf jaar later verging. Daarnaast ondervroeg ze in diepgaande interviews nog eens 34 mensen naar hun werkschema en hun leven.

De onderzoeker moet in haar onderzoek concluderen dat de kans op een slechte relatie groter wordt als één van de twee partners buiten de kantooruren werkt. Stellen in zo’n situatie hebben eveneens een grotere kans op een relatiebreuk.

Bronmateriaal

Persbericht VU Amsterdam
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stateofplace (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd