Regerend wereldkampioen Go nu echt definitief verslagen door computer

Ook de laatste wedstrijd is gespeeld en de computer gaat er met de winst vandoor. Van de vijf potjes Go die de computer tegen de wereldkampioen Lee Sedol speelde, won de computer er vier.

Vandaag speelde de AlphaGo voor de laatste keer het spel Go – een bordspel – tegen Lee Sedol en harkte vervolgens de winst binnen. Dat een computer het van een wereldkampioen kan winnen, is een grote mijlpaal voor de kunstmatige intelligentie.

Spannend!
De laatste wedstrijd was nog aardig spannend. Voor lange tijd was het onduidelijk wie dit potje binnen zou slepen. Al vroeg in de wedstrijd deed de computer een vreemde zet, die door commentatoren als een fout werd bestempeld. Uiteindelijk bleek het verassend goed uit te pakken. Na 280 zetten moest Lee definitief de handdoek in de ring gooien.

“Al vroeg in de wedstrijd deed de computer een vreemde zet, die door commentatoren als een fout werd bestempeld”

Potjes
Afgelopen dagen heeft de AlphaGo vijf potjes tegen de wereldkampioen gespeeld. Degene met de meest gewonnen potjes, zou een mooi geldbedrag van 1 miljoen dollar mee naar huis krijgen. De eerste wedstrijd werd door de computer gewonnen. Ook het tweede en het derde potje kwamen op naam van de AlphaGo. Het tij keerde tijdens het vierde potje toen Lee toch nog een wedstrijd wist te winnen. Maar nu, op dag vijf, moet Lee toch echt zijn meerdere erkennen in de computer.

Nu de AlphaGo heeft gewonnen, wordt het geldbedrag verdeeld onder de goede doelen Unicef en STEM (science, technology, engineering and mathematics).

Hieronder zie je de resultaten van de laatste wedstrijd:
FACEBOOK RESULTS CARD DAY 5-01

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd