Regen kan thee minder lekker en minder gezond maken

thee

Neerslag heeft grote invloed op de smaak van thee en de mate waarin thee goed is voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek. In perioden met veel regen smaakt thee minder goed en bevat het minder voor de gezondheid voordelige stofjes.

De onderzoekers bestudeerden thee die in het zuidwesten van China werd verbouwd. Ze verzamelden de onderzochte thee tijdens twee tamelijk extreme weersomstandigheden: tijdens de moesson (veel regen) en tijdens een periode van extreme droogte. Vervolgens analyseerden ze de thee grondig. Ze keken welke stofjes in de thee aanwezig waren en in welke hoeveelheden die stofjes in de thee voorkwamen.

De resultaten
De onderzoekers ontdekten dat de stofjes die goed zijn voor de gezondheid en de stofjes die thee smaak geven sterk afnamen als er veel regen viel. De stofjes – waaronder catechine (een antioxidant) en galluszuur – namen met wel vijftig procent af wanneer de theeplanten onder zeer natte omstandigheden groeide.

Thee en de gezondheid

In thee zitten tal van stofjes die vermoedelijk goed zijn voor de gezondheid. Neem bijvoorbeeld groene thee. Deze thee bevat krachtige antioxidanten die de strijd aangaan met schadelijke stofjes in het lichaam die DNA beschadigen, cellen veranderen en zelfs de dood van cellen kunnen bewerkstelligen. Heel concreet suggereert onderzoek dat antioxidanten zoals die onder meer in groene thee voorkomen hart- en vaatziekten kunnen helpen voorkomen en zelfs de kans op bepaalde typen kanker kunnen verkleinen.

De telers
Die resultaten zijn in lijn met wat de boeren die theeplanten verbouwen de onderzoekers vertelden. Zij stelden het idee te hebben dat de theeplanten die tijdens de moesson groeiden, thee opleverde die van lagere kwaliteit was. Bovendien bleek het inkomen dat de boeren uit de verkoop van thee afkomstig van theeplanten die tijdens de moesson groeiden, haalden zo’n vijftig procent lager lag dan het inkomen van boeren die buiten het moessonseizoen om thee verbouwden.

“We willen heel graag weten hoe het klimaat niet alleen de kwaliteit van thee, maar ook het inkomen van boeren beïnvloedt, bovendien zijn we geïnteresseerd in de factoren die boeren in staat stellen om zich aan de risico’s die het klimaat met zich meebrengt aan te passen,” vertelt onderzoeker Rick Stepp. Wereldwijd gezien is thee – op water na – de meest geconsumeerde drank. Honderden miljoenen mensen drinken het. Velen vanwege de voordelen die de stofjes in thee voor de gezondheid hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd