U kent dat wel: van die hele goede voornemens die op oudejaarsavond nog zo haalbaar leken, maar op nieuwjaarsdag totaal in het water vallen. Eén schrale troost: u bent niet alleen. Wetenschappers hebben de ‘aandoening’ zelfs een naam gegeven: het False Hope Syndrome. Grote vraag is natuurlijk: hoe kunnen we zo’n fiasco dit jaar het beste voorkomen? Experts hebben nog wel wat tips.
Met name mensen die graag wat gewicht willen verliezen, lijden onder het False Hope Syndrome, zo concludeert psycholoog Janet Polivy. Het syndroom wordt veroorzaakt door een combinatie van onrealistische doelen en onbegrip: we doorgronden ons eigen gedrag niet.
Realistisch
Maar hoe kunnen we zo’n desillusie voorkomen? Door er niet teveel over na te denken en realistische doelen te stellen. Kleine doelen zijn daarbij beter dan grote. Zo is het heel nobel als u besluit om vijf keer per week naar de sportschool te gaan, maar het is realistischer om voortaan op de fiets naar uw werk te gaan. Zo’n voornemen voelt heel goed, zelfs als u meer één of twee keer per week op de fiets stapt.
Dagboek
Wilt u voor maart twintig kilo kwijt raken door te diëten? Dat kan. Maar het is realistischer om meer op uw eten te letten. Bijvoorbeeld door op te schrijven wat u eet. Dat heeft twee voordelen: het is gemakkelijk en het helpt u om teleurstellingen te verwerken. Stel: u heeft twee koekjes gegeten, terwijl dat niet mag, dan heeft u al snel de neiging om de goede voornemens te laten varen: het lukt toch niet. Maar in een dagboek kunt u dat relativeren. “Ik heb wel twee koekjes gegeten, maar dat is niet zo heel erg; ik heb gisteren immers helemaal niets lekkers op”.
Bovendien laten de teksten het zwart op wit zien als u vooruitgang boekt. En dat is pas motiverend! Want psychologen zijn het over één ding eens: zelf zien dat u vooruitgang boekt, is de beste manier om uw goede voornemen te redden. Sterker nog: het zou dan zomaar kunnen dat uw goede voornemen zelfs 2012 nog haalt.