Red bull als levenselixer? Muizen leven veel langer en gezonder door taurine

Als er íéts is waar je beter af kunt blijven zijn het die verderfelijke energiedrankjes wel. Of toch niet? Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat taurine, dat in zo ongeveer elke energydrink zit, er voor zorgt dat apen langer gezond blijven en muizen flink langer leven. Tijd voor een red bulletje dus? 

Nou je mag ook best iets anders nemen. Het aminozuur taurine wordt namelijk geproduceerd in de lever en zit ook in schaaldieren, vlees en vis. Maar vooral als je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder taurine aan. Er stroomt vijf keer zoveel van het aminozuur door de aderen van een jong kind als door die van een 60-jarige. Uit een studie van hoofdonderzoeker Vijay Yadav van de Columbia University blijkt dat muizen van middelbare leeftijd, die dagelijks een hoge dosis (1000 milligram) taurine kregen, zo’n 10 tot 12 procent langer leefden dan hun soortgenoten in de controlegroep. Ook wormen leven langer op taurine, terwijl muizen en apen sterkere botten en spieren kregen, een betere suikerhuishouding hadden en minder aankwamen. Het stofje heeft een positief effect op allerlei lichaamsfuncties en organen. Taurine blijkt DNA-schade te beperken. Ook neemt de vorming van ‘zombiecellen’ (cellen die niet meer goed functioneren, maar niet doodgaan of worden opgeruimd) af en vermindert de afbraak van mitochondriën in de cellen.

Binnen de veilige marges
Maar om de baanbrekende resultaten te behalen, zijn wel supplementen nodig. Het is bijna onmogelijk om al deze taurine uit eten en drinken te halen. Als je de 1000 milligram die de muizen dagelijks voorgeschoteld kregen, vertaalt naar de mens, dan kom je uit op 6000 milligram taurine per dag, een hoeveelheid die volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) nog net binnen de veilige marges valt. “Veel journalisten en anderen vragen zich af of taurinesupplementen veilig zijn en of het ook mogelijk is voor mensen om een werkzame dosis in te nemen zonder negatieve bijwerkingen. De EFSA geeft als veilige grens voor de mens 6 gram per dag aan (100 mg per kilo lichaamsgewicht), wat ongeveer gelijk is aan wat wij de muizen voerden. Je zou denken dat een mens meer taurine zou moeten slikken dan zes keer de muizendosis, maar dat is niet zo. Daarnaast hebben we ook een groep muizen getest met een halve dosis (500 mg per dag) en ook zij leefden gezonder. Dit zou voor mensen op 3000 mg taurine per dag uitkomen”, legt Yadav in een reactie aan Scientias.nl uit.

De onderzoeker en zijn team kunnen zich niet vinden in de kritiek dat dit een ‘zeer hoge’ of ‘gevaarlijk hoge’ dosis voor mensen zou zijn. “Nee, daar zijn we het absoluut niet mee eens. De inname van 3 of 6 gram per dag is vergelijkbaar met wat we bij de muizen hebben gedaan. Het valt binnen de veilige marges van de EFSA en is daarom ook heel goed bij mensen mogelijk. Sterker nog, we zijn de plannen al aan het uitwerken voor vervolgstudies waarbij we de effecten van een dagelijkse dosis van 3 en 6 gram taurine op mensen van middelbare leeftijd gaan analyseren”, zegt Yadav.

Levenselixer
Een link tussen de afname of toename van een bepaalde stof en veroudering is niet genoeg om te bewijzen dat deze stof ook de oorzaak is van het proces. Onderzoekers gaan daarom op zoek naar bewijs van causaliteit. “Wetenschappers zijn al 25 jaar lang bezig om uit te zoeken welke processen en moleculen ervoor zorgen dat we langer leven en gezond blijven tot ver na ons pensioen en hoe we deze processen kunnen manipuleren. Ons onderzoek met labmuizen laat zien dat taurine een van de levenselixers is waar we al zo lang naar op zoek zijn”, aldus Yadav.

Ouder en veel gezonder
De onderzoekers deden een experiment met 250 muizen van 14 maanden oud (45 jaar in mensenjaren) en gaven de helft dagelijks taurine. Uiteindelijk bleken de taurinemuizen 3 tot 4 maanden langer te leven (7 tot 8 jaar extra in mensenjaren). De vrouwtjes leefden gemiddeld 12 procent langer, de mannen 10 procent. De taurinemuizen kwamen op hun tweede verjaardag bij zowat elke lichaamsmeting gezonder uit de bus dan de muizen in de controlegroep. Het bewegingsapparaat en immuunsysteem bleken superieur, ze vertoonden minder depressief en angstig gedrag, waren energieker en minder dik. “Ze werden niet alleen ouder, maar waren ook een stuk gezonder. Het is de hoogste tijd om deze verbanden ook bij mensen te gaan testen in een soortgelijke studie”, zegt Yadav.

Veelbelovende uitkomsten
Zijn team heeft al onderzoek gedaan naar de relatie tussen de taurinewaarden en vijftig gezondheidsparameters van 12.000 zestigplussers uit een Europese database. Hieruit bleek dat mensen met een hogere taurinespiegel gezonder waren. Ze hadden minder vaak diabetes type 2, overgewicht, hoge bloeddruk en ontstekingsmarkers. “Dit zijn associaties, dat zegt nog niks over een mogelijk causaal verband”, legt Yadav uit. “Maar de resultaten geven aanleiding om de mogelijkheid dat een tekort aan taurine het verouderingsproces ook bij mensen versnelt, te onderzoeken.”

Taurine-aanmaak door fysieke activiteit
Ook onderzochten ze al of de taurinewaardes bij mensen zouden stijgen door zware fysieke inspanning. En dat bleek zo te zijn. Zowel fanatieke sporters als mensen die een zittend bestaan leiden hadden duidelijk hogere taurinelevels na een pittige fietswork-out. “Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, iedereen die sportte bleek meer taurine in zijn bloed te hebben na de sessie. Het zou dus goed kunnen zijn dat een deel van de gezondheidsvoordelen van bewegen en sporten terug te voeren zijn op extra aanmaak van taurine door het menselijk lichaam”, besluit Yadav.

Waar zit de meeste taurine in?
1. Energiedrank, zoals red bull of monster – 400 mg per 100 gram (1000 mg per 250ml blikje)
2. Octopus – 388 mg per 100 gram
3. Inktvis – 357 mg per 100 gram
4. Oesters en mosselen – 70 mg per 100 gram
5. Varkens-, lams-, rund-, kalfsvlees – 40 tot 50 mg per 100 gram
6. Garnalen – 39 mg per 100 gram
7. Tonijn – 39 mg per 100 gram
8. Kalkoen – 30 mg per 100 gram
9. Kabeljauw – 21 mg per 100 gram
10. Kip – 18 mg per 100 gram
11. Melk – 6 mg per 100 gram
12. Yoghurt – 3 mg per 100 gram

Bronmateriaal

"Taurine deficiency as a driver of aging" - Science
Persconferentie van onderzoeker Vijay Yadav van de Columbia University
Afbeelding bovenaan dit artikel: Billion Photos

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd