Recreatief drugsgebruik verdrievoudigt kans op hartaanval

In Nederland is het heel normaal om op een festival of feest een pilletje te nemen. Maar denk er goed over na. Recreatief drugsgebruik blijkt mogelijk toch slechter dan gedacht. De kans op een hartaanval wordt drie keer groter, blijkt uit een nieuwe Franse studie.

De Fransen hebben een mooi onderzoek gedaan. Drugsgebruik was nu eens niet gebaseerd op zelfrapportage maar op urinetests. Ze keken naar alle patiënten die in twee weken in april 2021 in 39 Franse ziekenhuizen werden opgenomen met acute en ernstige hartproblemen. Dat waren er net geen 1500. Ze waren gemiddeld 63 jaar oud. Vervolgens keken ze hoe het hen in het jaar erna verging. Daaruit bleek dat de patiënten met een verleden van recreatief drugsgebruik drie keer meer kans hadden om binnen een jaar opnieuw ernstige hartproblemen te krijgen.

Positieve drugstest
“Van de patiënten die waren opgenomen op de intensive care bleek 11 procent recent recreatief drugs te hebben gebruikt”, vertelt onderzoeksleider Raphael Mirailles van het Hospital Lariboisiere in Parijs, die het onderzoek uitvoerde op initiatief en onder supervisie van cardioloog Théo Pezel. “Recreatief drugsgebruik hield verband met een verdrievoudiging van het risico op een herhaling van een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis binnen één jaar.” Denk daarbij aan een hartaanval, maar ook aan een beroerte of hartstilstand. Er is getest op cannabis, opiaten, cocaïne en amfetamine (zoals MDMA en xtc).

Patiënten met een positieve drugstest hadden een hogere kans op ernstige cardiovasculaire problemen dan niet-gebruikers (respectievelijk 13 versus 6 procent). Er werd gecorrigeerd voor meerdere factoren, waaronder leeftijd, geslacht, diabetes, roken, bloeddruk en een geschiedenis van hart- en vaatziekten of kanker. MDMA bleek de kans op hartproblemen het meest te verhogen: het risico was vier keer zo groot. Voor heroïne en andere opiaten was de kans 3,6 keer groter en bij cannabis 1,8 keer.

Verbijsterende resultaten
De onderzoekers waren verbijsterd door hun bevindingen. “We hadden niet verwacht zo’n sterke associatie te vinden binnen één jaar tussen recreatief drugsgebruik en ernstige cardiovasculaire problemen. Deze indrukwekkende resultaten bieden nieuwe inzichten in de huidige opioïdencrisis die de VS treft”, vertelt Mirailles aan Scientias.nl. De drugscrisis in de VS is dus niet alleen dodelijk vanwege alle overdosissen, maar ook doordat mensen een veel hoger risico lopen op hartproblemen.

“Geen enkele studie heeft tot nu toe dergelijke resultaten aangetoond één jaar na een ziekenhuisopname voor een acute cardiovasculaire gebeurtenis”, zegt Mirailles. “Een ander sterk punt van deze studie is dat de detectie van drugs niet afhankelijk is van zelfrapportage (wat vaak voorkomt in dit soort studies), maar van een systematische screening met behulp van een urinetest. Gezien de 50 procent onderrapportage van recreatief drugsgebruik in eerdere studies, maakt dit onze resultaten alleen maar geloofwaardiger.”

Reden tot zorg
De onderzoeker benadrukt hoe belangrijk de bevindingen zijn. “Ze tonen echt een sterk verband aan tussen recreatief drugsgebruik en ernstige hartproblemen binnen een jaar. En je kunt je voorstellen dat het risico op ernstige hartklachten met de tijd alleen maar zal toenemen”, klinkt het bezorgd.

Een verklaring voor de verhoogde kans op hartziekten door drugsgebruik is nog niet zo eenvoudig. “Het verband tussen opioïdengebruik en cardiovasculaire problemen is niet goed vastgesteld. Verschillende hypothesen kunnen de resultaten verklaren: zo is er een interactie tussen drugs en behandelingen tegen trombose. Ook hangen hormonale stoornissen samen met opioïdengebruik die zo atherosclerose kunnen bevorderen. Bovendien wordt cannabisgebruik vaak beschreven bij jongvolwassenen, terwijl opioïdengebruikers mogelijk ouder zijn en meer andere aandoeningen hebben. We moeten echter in gedachten houden dat cannabisgebruik in onze studie veel vaker voorkwam dan opioïdengebruik, wat de resultaten mogelijk heeft beïnvloed”, aldus Mirailles.

Meer preventie
De onderzoeker vindt dat er veel meer moet gebeuren aan preventie. “Net als bij andere traditionele cardiovasculaire risicofactoren is er behoefte aan betere preventie. Ondanks het bekende verhoogde risico op hart- en vaatziekten blijft tabak bijvoorbeeld een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden.”

“Recreatieve drugsgebruikers zijn vaak jong. Deze jongvolwassenen zijn minder gevoelig voor preventie, omdat hart- en vaatziekten meestal worden beschouwd als iets waar je pas op latere leeftijd mee te maken krijgt. Dit is een belangrijk punt om aan te pakken, aangezien recreatief drugsgebruik bij jonge patiënten met een hartinfarct, beroerte of plotselinge hartdood een belangrijke factor is.”

Bronmateriaal

"Recreational drugs use as prognostic factor of major adverse cardiovascular and cerebrovascular events in patients hospitalised for acute cardiovascular events" - The best acute cardiovascular-care science
Interview met onderzoeksleider Dr. Raphael Mirailles van het Hospital Lariboisiere
Afbeelding bovenaan dit artikel: Maurício Mascaro / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd