Records van Moeder Aarde

Dieren en planten mogen dan de nodige records op hun naam hebben, ook Moeder Aarde blijft niet achter. Wereldwijd krijgen tientallen records vorm. Soms eenmalig, soms constant. We zetten de meest bijzondere kunstjes van Moeder Aarde voor u op een rij.

Korstje
De aardkorst is de bovenste laag van de aardmantel en varieert wereldwijd in dikte. Het dikste deel ligt in China, bij het Himalayagebergte. De korst is daar maar liefst 75 kilometer dik. Het dunste deel bevindt zich in de Stille Oceaan en is slechts zes kilometer dik. Als we de dunste continentale korst willen bezoeken dan is een enkeltje Afrika de enige oplossing: in de Great Rift Valley is de korst slechts vijftien kilometer dik.

Eiland
Het grootste eiland ter wereld? Groenland! Met een oppervlakte van 2.175.000 vierkante kilometer is het eiland zo’n 52 keer groter dan Nederland. Het laagstgelegen eiland vinden we een stuk zuidelijker, namelijk in Etiopië. Het eiland heet Ye’ch’ew Hayk en ligt 103 meter onder de zeespiegel. En dan is er ook nog het meest afgelegen bewoonde eiland. Dat is Tristan da Cunha (zie hiernaast). Dit eilandje is 98 vierkante kilometer groot en er wonen slechts enkele honderden mensen. De dichtstbijzijnde buur van Tristan da Cunha is St. Helena. De afstand tussen de buurtjes bedraagt 2435 kilometer.

Snel
Er is nogal wat snelheid op moeder aarde. Zo verplaatst de snelst bewegende aardschol zich met 24 centimeter per jaar. We hebben het dan natuurlijk over de Tonga microschol. Ook in het water is sprake van haast. Neem bijvoorbeeld de grootste draaikolken: Saltstraumen en Mosktraumen). Deze liggen beiden nabij Noorwegen en hebben een snelheid van respectievelijk 40 en 28 kilometer per uur.

Dodelijk meer
Het oudste meer ter wereld is zo’n twintig tot 25 miljoen jaar oud en ligt in Siberië. Het Bajkalmeer ontstond door een breuk in de aardkorst. Dankzij deze breuk groeit het meer jaarlijks nog twee centimeter. En dan is er ook nog het Nyosmeer (zie hiernaast) in Kameroen. Bij het horen van deze naam zullen bij veel mensen de rillingen over de rug lopen. Niet zozeer vanwege de leeftijd, maar vanwege de turbulente geschiedenis van het water. Het Nyosmeer is namelijk de boeken in gegaan als meest dodelijke meer op aarde. De laatste tientallen jaren kwamen in en nabij het water meer dan 2000 mensen om. De meesten door verstikking. Er zit namelijk nogal wat koolstofdioxide in het meer en zo af en toe ontsnapt dat in grote hoeveelheden. In 1986 werd ontsnapt koolstofdioxide in één nacht tijd 1700 mensen fataal.

Hoog
Moeder Aarde heeft nogal wat hoogtepuntjes voortgebracht. De Mount Everest bijvoorbeeld. Dit is met een top van 8.850 meter de hoogste berg op aarde. Het record voor de allergrootste berg gaat naar de Mauna Kea op Hawaii. Deze berg is van top tot teen 10.205 meter hoog. Helaas ligt ongeveer 4.205 meter onder de zeespiegel en kan Mount Everest het record voor hoogste berg houden. De hoogste zeepilaar is de Ball’s Pyramid (zie hiernaast). Deze is 561 meter hoog.

Warm
De Stille Oceaan beschikt over een aantal hypothermische bronnen. Eén daarvan ligt voor de Amerikaanse kust en is zo warm dat de oceaan er recordhouder met is geworden. In 1985 werd er een temperatuur van 404 graden Celsius gemeten. Maar op aarde kan het ook koud zijn. Zo werd in 1983 de koudste temperatuur op deze globe gemeten: in Vostok (Antarctica) werd het niet warmer dan -89,2 graden Celsius. De hoogst gemeten temperatuur op aarde is 49,2 graden Celsius. Deze temperatuur werd in de periode tussen 1923 en 1924 in Australië gemeten.

Benieuwd naar leuke, bijzondere of bizarre records in het dieren- en plantenrijk? Lees dan het artikel Recordhouders in de natuur. Ook nieuwsgierig naar astronomische records? Heb dan nog even geduld; volgend weekend verrassen we u met enkele unieke hoogtepunten uit het heelal.

Bronmateriaal

Guinness Book of World Records

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd