Op deze eerste zondag van 2025 presenteren we de Ruimtefoto van de Week met een serie indrukwekkende beelden van China’s Tiangong ruimtestation. Deze foto’s tonen het volledig operationele ruimtestation en belichten de recordbrekende ruimtewandeling van vorige maand.
Het Tiangong-ruimtestation, voltooid in 2023, dient als een geavanceerd platform voor wetenschappelijk onderzoek in microzwaartekracht. Met goedkeuring voor meer dan 1.000 experimenten bestrijkt het onderzoeksgebieden zoals plantengroei, vloeistofdynamica en fundamentele fysica. Het station biedt wetenschappers een unieke omgeving om fenomenen te bestuderen die op aarde niet waarneembaar zijn, wat kan leiden tot doorbraken in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek.
De modules van het station werden gelanceerd met behulp van de Long March 5B-draagraket, één van China’s krachtigste lanceervoertuigen, ontworpen voor het transporteren van zware ladingen naar de ruimte. Wat internationale samenwerking betreft, heeft China, ondanks uitsluiting van het ISS-programma, partnerschappen ontwikkeld met landen zoals Frankrijk, Zweden en Italië. Zo werd in 2017 een overeenkomst getekend tussen de China Manned Space Agency (CMSA) en het Italiaanse ruimteagentschap (ASI) voor samenwerking op het gebied van langdurige bemande ruimtevaartactiviteiten. Daarnaast zijn er experimenten aan boord van Tiangong uitgevoerd in samenwerking met Europese landen, waaronder het High Energy cosmic-Radiation Detection (HERD) experiment met Italië. Hoewel de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aanvankelijk plannen had om astronauten naar Tiangong te sturen, werden deze in januari 2023 om politieke en financiële redenen geannuleerd.
Chinese ruimtereizigers worden niet astronauten of kosmonauten genoemd. Zij heten namelijk taikonauten. Deze term komt van het Chinese Tai-Kong. Dit betekent ruimte. Dit is overigens niet de term die de Chinezen zelf gebruiken. Zij spreken namelijk over ‘Yu-Hang-Yuan’, als het over ruimtereizigers gaat. Verder is het belangrijk om te melden dat het niet de CNSA (China National Space Administration) is die zich over de bemande ruimtevaart ontfermt, want dit wordt gedaan door de CMSA (China Manned Space Agency), wat weer onder het Volksbevrijdingsleger (het leger van de Volksrepubliek China) valt. Om het onderscheid tussen beide organisaties niet te hoeven maken, zullen we gewoon over China spreken, want de CNSA en CMSA vallen beiden onder het nationale ruimtevaartprogramma.
Recordbrekende ruimtewandeling in december 2024
In december 2024 vestigden taikonauten een nieuw record met een ruimtewandeling van meer dan negen uur, waarmee ze het vorige record van acht uur en 56 minuten uit 2001 verbraken. Taikonauten Cai Xuzhe en Song Lingdong voerden deze missie uit, waarbij ze beschermingsapparatuur tegen ruimtepuin installeerden en inspecties uitvoerden aan de buitenzijde van het station. Song Lingdong, geboren in de jaren ’90, werd hiermee de jongste Chinese taikonaut die een ruimtewandeling heeft uitgevoerd.
Eerdere ruimtewandeling op 3 juli 2024
Op 3 juli 2024 voerden Shenzhou-18 taikonauten Li Cong en Ye Guangfu een ruimtewandeling van ongeveer 6,5 uur uit. Met ondersteuning van de robotarm van het ruimtestation installeerden ze beschermingsapparatuur tegen ruimtepuin en voerden ze inspecties uit aan de buitenzijde van het station. Deze missie droeg bij aan de continue inzet van China om de veiligheid en functionaliteit van het Tiangong ruimtestation te waarborgen, en leverde eveneens prachtige beelden op:
Met deze indrukwekkende prestaties en beelden toont China zijn groeiende capaciteiten in de ruimtevaart. Het Tiangong ruimtestation dient als platform voor tal van wetenschappelijke experimenten en internationale samenwerking. We sluiten af met een laatste foto van het ruimtestation, een bewijs van menselijke innovatie en exploratie:
De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina. Heb je zelf mooie ruimtefoto’s van de hemel of de ruimte, meteorieten, kometen, of anderszins die je wil delen met ons? Stuur ze in via ons mailadres o.v.v. ‘Ruimtefoto’.