Record: Oklahoma-tornado was breedste ooit

tornado

De tornado die vorige week toesloeg in Oklahoma en aan drie tornadojagers het leven kostte, was een echte recordbreker. De tornado was voor zover wetenschappers weten de breedste tornado die ooit in de VS actief was.

Dat meldt de National Weather Service Forecast. Radarbeelden laten zien dat de tornado een breedte van zo’n 4,1 kilometer had. “En dat is de breedte van de tornado zelf,” zo benadrukt het meteorologisch instituut. “Daar zijn de schadelijke winden nabij de tornado nog niet bij inbegrepen.”

En de tornado was niet alleen breed, maar ook zeer sterk. Volgens dezelfde wetenschappers was de tornado de op één na sterkste tornado die de VS voor zover zij weten, getroffen heeft. De tornado wordt bestempeld als een EF5-tornado. EF staat voor Enhanced Fujita en verwijst naar de Enhanced Fujita-schaal waarmee de kracht van tornado’s in de VS gemeten wordt. Deze schaal telt zes stappen: van EF0 tot EF5. Om te bepalen tot welke klasse een tornado behoort, wordt gekeken naar de snelheid van de wind. Wil een tornado tot een EF5-tornado benoemd worden dan moet er sprake zijn van windsnelheden boven de 90 meter per seconde.

Op het plaatje hieronder kunt u goed zien welk pad de tornado – die in de buurt van El Reno startte – volgde. Ook de locatie waarop deze het allerbreedst was, staat op het kaartje aangegeven (de rode stippellijn).

Afbeelding: NOAA.
Afbeelding: NOAA.

Bronmateriaal

"Update on may 31 El Reno tornado" - NOAA.gov
"Central Oklahoma Tornadoes and Flash Flooding - May 31, 2013" - NOAA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Justin Hobson (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd