Record! Nederlandse waterstofauto rijdt 1 op 850!

Studenten van de Universiteit Twente hebben tijdens de Eco Marathon met hun waterstofauto een nieuw Nederlands record neergezet.

De Shell Eco Marathon vond afgelopen weekend plaats in Londen. 202 teams uit 29 landen bonden de strijd met elkaar aan. Tijdens de marathon moeten door studenten gebouwde auto’s op de equivalent van 1 liter brandstof een zo’n groot mogelijke afstand afleggen. Maar liefst vijftien Nederlandse teams namen aan de Eco Marathon deel. Voor drie ervan was een podiumplaats weggelegd.

Record
De meest opvallende prestatie van de Nederlandse teams is toe te schrijven aan Green Team Twente. Dit team – bestaande uit studenten van de Universiteit Twente – zette tijdens de marathon een Nederlands record neer. De waterstofauto van de studenten reed een equivalent van 1 liter brandstof op 850 kilometer.

De derde plek
Even leek het erop dat de Twentse studenten voor de winst zouden gaan. Maar uiteindelijk zakten ze nog twee plaatsen en eindigden ze als derde in hun klasse (de Urban Concept Waterstofklasse). “We waren dicht bij de winst en zijn erg trots op dit resultaat,” stelt Tessa de Koning Gans. “We hebben laten zien dat we tot de Europese top behoren. De race verliep niet helemaal vlekkeloos met wat technische problemen op de eerste racedag, maar die hebben we geweldig opgelost. We hebben keihard gewerkt en dit voelt zeker een beetje als een overwinning. Zeker ook omdat we een nationaal record hebben neergezet en het de voorgaande jaren een stuk minder goed ging (de afgelopen jaren werd door Green Team Twente tijdens de Eco Marathon geen geldig resultaat neergezet, red.).”

De Ecorunner tijdens een test in Zandvoort. Afbeelding: Ecorunner Team Delft.
De Ecorunner tijdens een test in Zandvoort. Afbeelding: Ecorunner Team Delft.

Ecorunner
Een derde plek was er ook voor studenten van de TU Delft die met hun Ecorunner – rijdt eveneens op waterstof – deelnamen in de klasse Prototype. “Ondanks tegenslagen zijn we ontzettend blij met de derde plek,” laat teamcaptain Eva Smeets weten. “Het is fantastisch zo veel te hebben mogen leren over technologie en dit terug te kunnen zien in de praktijk.”

Ook het Summa Collega Eindhoven wist een derde plek in de wacht te slepen in de klasse UrbanConcept. Hun wagen werd aangedreven door GTL.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd