Record: kortste laserpuls ooit gecreëerd

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om de korte laserpuls ooit te creëren. De laserpuls duurde exact 67 attoseconden.

Een attoseconde is een kwintiljoenste deel van een seconde. Anders gezegd: er passen 15.000.000.000.000.000 pulsen in één seconde. Een bijzonder record. Vooral omdat er geen speciale apparatuur is gebruikt om de kortste laserpuls te bewerkstelligen, zoals bijvoorbeeld een deeltjesversneller.

Wist u dat…

…lasers overal gebruikt voor kunnen worden? Bijvoorbeeld om piratenschepen in brand te steken, de hoek om te kijken, uw huid te verjongen, een bliksemschicht bij te sturen of om droogte aan te pakken.

“Het succes van Dr. Chang opent de deur naar een nieuwe wereld”, vertelt fysicus Michael Johnson van de universiteit van Centraal-Florida. “Een wereld waarin we elektronen zien bewegen in atomen en moleculen. En waar we chemische reacties kunnen volgen, terwijl ze plaatsvinden.”

De kortste laserpuls biedt hoop voor de wereld van de kwantummechanica. Kwantummechanica is een natuurkundige theorie waarbij onderzoekers op een minuscule schaal kijken naar energie en materie. Korte laserpulsen kunnen gebruikt worden om het transporteren van data te versnellen (bijv. in supercomputers) of om betere therapieën te vinden voor kanker.

Bronmateriaal

"UCF Researchers Record World Record Laser Pulse" - Universiteit van Centraal-Florida

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd