Record hardste windvlaag niet meer in Amerikaanse handen

In 1934 was het niet fijn om op Mount Washington te staan in de Amerikaanse staat New Hampshire. Toen werd de krachtigste windvlaag ooit gemeten: 371 kilometer per uur. Na zes decennia is dit record eindelijk verbroken. De hardste windvlaag ooit gemeten is er nu eentje van een verbazingwekkende 407 kilometer per uur.

De windvlaag van 407 kilometer per uur werd in 1996 gemeten op het Australische Barrow Island tijdens de cycloon Olivia. De gegevens werden onlangs op het web gepubliceerd door het World Meteorological Organization, waarna een panel van experts zich er over boog. Sinds maandag is het officiële record overgedragen aan Australië.

“Dit is een grote teleurstelling”, concludeert directeur Scott Henley van het Mount Washington observatorium. “Het wereldrecord maakte onderdeel uit van de ziel van de organisatie en van de fans van Mount Washington.”

Niemand ontdekte het nieuwe record in 1996. “Australiërs vonden het niet zo belangrijk”, zegt Henley. “Toen wij het hoorden, vonden we het erg jammer. Maar wij zijn weerfans en geven eerlijk toe als een record is verbroken.”

Een windvlaag is een plotselinge en tijdelijke krachtige toename van de ware windsnelheid. Een windvlaag is de maximale drie seconden windsnelheid binnen een interval van twee minuten op een hoogte van tien meter boven een oppervlak.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd