Record: commercieel zonnepaneel met efficiëntie van meer dan 40%

zonnepaneel

Australische wetenschappers zijn erin geslaagd commerciële zonnepanelen zo aan te passen dat deze meer dan veertig procent van het zonlicht omzetten in elektriciteit. En dat is een record voor commerciële zonnepanelen.

De oplettende lezer zal denken: een efficiëntie van meer dan 40 procent een record? Dat klopt niet! En inderdaad: eind 2012 maakten we op Scientias.nl melding van zonnepanelen die een efficiëntie van 44 procent bereikten. Maar die zonnepanelen zijn duur en behaalden die efficiëntie alleen als werkelijk alles meezat. Het record dat nu is neergezet, werd neergezet met behulp van reeds bestaande zonnepanelen. “Wij gebruikten commerciële zonnepanelen, maar dan op een nieuwe manier,” vertelt onderzoeker Mark Keevers. “Dus deze verbeteringen zijn direct toegankelijk voor de zonne-energie-industrie.”

“De nieuwe resultaten zijn gebaseerd op het gebruik van gefocust zonlicht.” Geconcentreerd zonlicht valt niet op één, maar op vier verschillende zonnecellen. Elke zonnecel is gespecialiseerd in het omzetten van een specifieke fractie van het zonlicht in elektriciteit. Speciale filters kunnen worden gebruikt om warmte – die de efficiëntie van zonnepanelen aan kan tasten – af te voeren en af te geven aan de zonnecel waar hitte geen of slechts een beperkt negatief effect op heeft.

Die verschillende maatregelen kunnen een commercieel zonnepaneel – met een efficiëntie van vijftien tot achttien procent – omtoveren tot een zonnepaneel dat meer dan veertig procent van het zonlicht dat het opvangt om kan zetten in elektriciteit. Uiteindelijk moeten efficiëntere commerciële zonnepanelen ervoor zorgen dat hernieuwbare energie goedkoper wordt en de concurrentie met niet-hernieuwbare energiebronnen aankan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd