Rechtshandige wordt links door breinstimulatie

Elke keer als wij mensen iets met onze handen moeten doen – een knop indrukken of een kop koffie pakken – dan bepaalt ons brein welke hand we daarvoor moeten gebruiken. Uit onderzoek blijkt nu dat het brein op dat gebied te manipuleren valt. Met een beetje breinstimulatie wordt iemand met een voorkeur voor rechts spontaan linkshandig.

De onderzoekers maakten voor hun studie gebruik van transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Ze verzamelden 33 rechtshandigen en stimuleerden met behulp van een magneetpuls de linkerkant van de posterieure pariëtale cortex. Het gevolg? De rechtshandigen gingen veel vaker hun linkerhand gebruiken.

Verstoord
De linkerhersenhelft controleert de motorische vaardigheden van de rechterkant van het lichaam en vice versa. Door de pariëtale cortex te stimuleren, werden de zenuwcellen die de motorische vaardigheden regelen verstoord. “Je zorgt ervoor dat de rechterhand in deze competitie gehandicapt raakt en geeft de linkerhand een grotere kans om te winnen,” concludeert onderzoeker Flavio Oliveira.

Kiezen
De studie toont aan dat er een competitief verband is tussen de linker- en rechterhand en dat TMS het brein kan manipuleren en één van de handen een voorsprong kan geven. Volgens de onderzoekers is het logisch dat we vlak voor we een taak uitvoeren, beslissen om de linker- of rechterhand te gebruiken. “Dingen kunnen midden in dat proces veranderen, dus we moeten in staat zijn om dan ook de aanpak te veranderen.”

Het onderzoek kan van grote betekenis zijn voor mensen die nu links of rechts zijn maar door een ongeluk of handicap moeten leren om hun andere hand te gebruiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd