Rechtervoorwiel Spirit beweegt weer

 ASTRONOMIE  De rechtervoorwiel van Mars Exploration Rover Spirit beweegt weer. Het wieltje ging in maart 2006 kapot en sindsdien gebruikt de rover niet al haar wielen meer. Op 12 december voerde NASA een test uit met de wielen van de rover en wonder boven wonder zat er beweging in het wieltje.

Dit komt mooi uit, want Spirit moet haarzelf uit een benaderde positie bevrijden. De rover zit vast in de grond en heeft minimaal twee functionerende rechterwielen nodig om los te komen. Helaas zijn twee van de drie rechterwielen kapot: zowel het rechtervoor- al het rechterachterwiel. Het rechtervoorwiel is al jaren kapot, terwijl het rechterachterwiel twee weken geleden stopte met functioneren.

Nu uit een weerstandtest blijkt dat er beweging zit in het rechtervoorwiel, is het misschien mogelijk om het wieltje te gebruiken om de rover uit de grond te trekken. NASA laat echter weten dat we nog niet te vroeg moeten juichen. Er zijn meerdere tests nodig om te bevestigen dat het wieltje weer werkt. Het kan ook een eenmalige gebeurtenis zijn.

Als het lukt om de rover uit het zand te krijgen, rust er blijkbaar een engeltje op de zonnepanelen van het voertuig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd