Recent ontdekte komeet komt steeds dichterbij

De komeet Elenin nadert rap de aarde en komt deze herfst het binnenste zonnestelsel binnenvallen.

De komeet werd zeer recent ontdekt: in december 2010. Toen bevond de komeet zich nog op een afstand van zo’n 647 miljoen kilometer van de aarde. Maar de komeet heeft haast en is inmiddels ‘slechts’ 274 miljoen kilometer van de aarde verwijderd.

Herfst
Naar verwachting komt de komeet in oktober van dit jaar het dichtst bij de aarde. Maar daar moet u zich niet al te veel van voorstellen: de komeet bevindt zich dan nog 35 miljoen kilometer van ons vandaan.

WIST U DAT…

Helder
Kort voordat de komeet zo dichtbij de aarde staat, is deze ook op zijn helderst. Maar gezien de afstand wijst alles er nu op dat de komeet geen spectaculaire beelden vanaf de aarde oplevert.

Maar wetenschappers verheugen zich toch op de naderende Elenin. “Deze onverschrokken, kleine reiziger biedt astronomen de kans om een relatief jonge komeet die van heel ver komt te bestuderen,” vertelt expert en NASA-medewerker Don Yeomans. “En na korte tijd keert de komeet weer terug en zien of horen we er hier op aarde gedurende duizenden jaren niet meer van. Dat is best cool!”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd