Wil je dat je tekstberichten oprecht overkomen en dat de tegenpartij vaker en uitgebreider reageert? Dan kun je beter zo min mogelijk afkortingen gebruiken, blijkt uit een nieuwe studie van Stanford University.
De onderzoekers voerden acht experimenten uit met in totaal meer dan 5300 deelnemers. Uit al deze experimenten bleek dat mensen die afkortingen gebruiken, zoals ‘IDK’ voor ‘I don’t know’ of ‘GOAT’ voor ’the greatest of all time’, als minder oprecht worden gezien en minder kans maken om een reactie terug te krijgen. De reden is simpel: mensen die hun woorden niet volledig uitschrijven, wekken bij de tegenpartij de indruk dat ze weinig interesse hebben in het gesprek en weinig moeite steken in de teksten.
Goede en slechte appers
“Het is doorgaans niet zo moeilijk om de goede en slechte appers aan te wijzen tijdens de dagelijkse digitale gesprekken”, vertelt hoofdonderzoeker David Fang, promovendus in gedragsmarketing aan Stanford University. “We dachten aanvankelijk dat mensen afkortingen gebruiken om een informeel gevoel van verbondenheid te creëren. Het verraste ons daarom enorm dat afkortingen juist negatieve gevoelens bij de ontvangers oproepen.”
Gemak of desinteresse?
Whatsappen is tegenwoordig een van de populairste vormen van communicatie en velen gebruiken afkortingen, zoals LOL – Laughing Out Loud, OMG – Oh My God, BRB – Be Right Back, TTYL – Talk To You Later, IDK – I Don’t Know, BTW – By The Way of FYI – For Your Information. De afzender beseft echter niet dat het gebruik van dit soort afkortingen een keerzijde heeft. Maar liefst 99 procent van de ondervraagde deelnemers gaf aan zelf afkortingen te gebruiken, terwijl 84 procent van hen niet dacht dat anderen daar moeite mee zouden hebben.
Maar de experimenten gingen nog verder: de studie keek onder meer naar de wijze waarop de deelnemers reageerden op afkortingen in Discord-groepschats en gesprekken op de datingapp Tinder in 37 verschillende landen. In andere tests gaven de proefpersonen hun waardeoordeel op basis van hun Whatsapp-gesprekken met personen die in meer of mindere mate afkortingen gebruikten in hun teksten.
Ook bij jongeren impopulair
En wat kwam hieruit? Schrijvers die afkortingen gebruiken, ontvangen in de regel minder en kortere reacties van de ander. Ook krijgen ze minder vaak de contactinformatie van de ontvanger doorgespeeld. Bij jongere mensen is het veel meer ingeburgerd om afkortingen te gebruiken, maar ook bij deze leeftijdsgroep wordt niet bepaald enthousiast gereageerd op deze gewoonte, maakt Fang duidelijk, hoewel dit per studie enigszins verschilt. “Onze resultaten rond leeftijd zijn niet eenduidig, maar één ding is zeker: jongere mensen houden ook niet per se van afkortingen. Hoe sterk dit gevoel leeft, hangt wel af van de leeftijd”, aldus de Stanford-onderzoeker.
Afkortingen en sociale afstand
Fang wijst erop dat veelvuldig gebruik van afkortingen mogelijk bijdraagt aan een gevoel van eenzaamheid, omdat minder mensen reageren op dit soort teksten. Ook zijn de reacties korter en lijken ze minder positief van aard te zijn. Toch betekent dit niet dat je afkortingen volledig uit je vocabulaire moet schrappen. “We laten de moeite die we in gesprekken steken vaak afhangen van de waarde die we hechten aan de relatie met de ontvanger”, legt Fang uit. “Soms is het prima om wat minder moeite te doen en daarbij op de koop toe te nemen dat je minder oprecht overkomt, bijvoorbeeld als je kort met een pakketbezorger overlegt over een zending. Onze bevindingen zijn vooral interessant bij situaties waarin je een oprechte indruk wilt maken en eropuit bent om de relationele band te versterken, bijvoorbeeld in het begin van een romantische relatie of als je een goede indruk wilt maken bij familie, vrienden, kennissen of collega’s.”
Dus laat het een les zijn: ben je aan het daten met je potentiële liefde of app je voor het eerst (of niet voor het eerst) met je schoonmoeder, laat dan je hippe afkortingen achterwege en tik een paar volzinnen.