Razendsnelle MRI-scan nadert

Nu moeten mensen tijdens een MRI-scan nog lang stilliggen, maar er komt een tijd dat het haast de moeite niet is om überhaupt neer te strijken. Voor u ligt, bent u namelijk alweer klaar. Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld die beelden in een vijftigste van een seconde vastleggen. Daardoor ontstaat als het ware een video van organen en gewrichten.

Een MRI-scan vereist op dit moment nog veel geduld. Het duurt lang voordat een scan is afgerond en in die tussentijd moet de patiënt stilliggen, om te voorkomen dat de afbeelding mislukt. Door het relatief langzame systeem is een beeld ook altijd een momentopname en kan een orgaan nooit ‘live’ worden vastgelegd.

Live
De nieuwe methode kan dat wel. Doordat er in korte tijd heel veel scans worden afgeleverd, vormen deze – wanneer ze achter elkaar gezet worden – een filmpje waarop de organen en gewrichten ‘live’ te zien zijn.

Hindernis
In principe kan de nieuwe methode zo op de MRI-scan worden toegepast. Maar er is nog één te nemen hindernis. Wanneer de MRI-scan op deze nieuwe manier een scan maakt van een kloppend hart dan levert dat in één minuut tijd 2.000 tot 3.000 beelden op. Die moeten door de computer verwerkt worden tot een naadloze video en dat kost 2 gigabyte geheugen.

Bovendien kost dat proces nog 30 minuten tijd. ‘Live’ naar organen kijken, is dus nog geen optie. Aan de andere kant is het wel een flinke stap vooruit: na een half uurtje kunnen dokters op basis van bewegende MRI-beelden bepalen wat er aan de hand is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd