Raven verzoenen zich na ruzie

Er zijn genoeg voorbeelden van primaten en andere zoogdieren die na een conflict met elkaar verzoenen. Tot nu toe kenden wetenschappers geen vogels die na een ruzie elkaar de spreekwoordelijke hand schudden. Daar komt nu verandering in, want uit onderzoek van de universiteit van Wenen blijkt dat de raaf als enige vogel na een ruzie bereid is om het conflict ‘uit te praten’.

Orlaith Fraser en Thomas Bugnyar observeerden zeven raven in gevangenschap. De raven waren vriendelijker tegen elkaar als ze in de periode daarvoor met elkaar gevochten hadden. “Het was geen standaard vriendschappelijk gedrag”, zegt Fraser. “De raven raakten elkaar aan, bijvoorbeeld met hun snavels. Raven zijn niet tactisch, zoals primaten, dus contact met elkaar zoeken is een sterk sociaal signaal.”

“Dit is een sterk bewijs dat raven in staat zijn om zich te verzoenen na een ruzie”, zegt Filippo Aureli van de John Moores universiteit in Liverpool. Aureli beweert dat de wetenschappers het onderzoek goed hebben aangepakt. Volgens Aureli is het vergelijken van gedrag van dieren tijdens en kort na een ruzie een uitstekende manier om verzoening te constateren.

Bondgenoot
Uit het onderzoek blijkt verder dat raven vaker bereid zijn om zich te verzoenen als de partner een bondgenoot is. Fraser: “Een bondgenoot is een soort vriend, waarmee een raaf voedsel uitwisselt. Daarnaast steunen bondgenoten elkaar tijdens gevechten.”

Troosten
Eerder toonden Fraser en Bugnyar aan dat een raaf soms zijn of haar bondgenoot troost, bijvoorbeeld wanneer de bondgenoot een gevecht heeft verloren. Om in Joris Luyendijk-termen te spreken: “Het zijn net mensen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd