Parijs is de koppositie kwijtgeraakt aan…Tel Aviv!
De Israëlische stad Tel Aviv is de duurste stad ter wereld. Dat blijkt uit een analyse van de Economist Intelligence Unit (EIU). De stad wordt op de voet gevolgd door Parijs, dat de tweede plaats in de ranglijst moet delen met Singapore. Daarna volgen Zürich, Hong Kong, New York en Genève, waarna Kopenhagen, Los Angeles en Osaka de top tien compleet maken.
Van boodschappen tot transport
Voor de ranglijst analyseerde de onderzoeksgroep de kosten van levensonderhoud in 173 steden wereldwijd. Gekeken werd bijvoorbeeld naar de kosten van boodschappen, brandstof, recreatie, persoonlijke verzorging, kleding en transport. De kosten van elk van deze categorieën werden vervolgens voor elke stad omgerekend naar Amerikaanse dollars, waarna de kosten van levensonderhoud in de verschillende steden gemakkelijk met elkaar vergeleken konden worden.
Tel Aviv
En dan komt Tel Aviv dus als duurste uit de bus. De stad stoot Parijs – dat vorig jaar de ranglijst met duurste steden aanvoerde – van de troon. Het heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de waardestijging van de Israëlische munteenheid: de shekel. Hierdoor vallen de lokale kosten als ze worden omgerekend naar dollars opvallend hoog uit.
Wat verder opvalt, is dat de kosten van levensonderhoud in veel steden flink zijn gestegen. Het heeft alles te maken met de coronacrisis. Veel steden worden regelmatig geconfronteerd met oplevingen van het coronavirus en daarmee samenhangende beperkingen. Het leidt er in sommige steden toe dat goederen beperkter voorradig zijn. En dat stuwt de prijs omhoog.
Goedkoopste steden
Naast de duurste steden heeft de EIU ook de goedkoopste steden op een rijtje gezet. Die ranglijst wordt aangevoerd door Damascus (Syrië), Tripoli (Libië) en Tasjkent ( Oezbekistan). Gevolgd door Tunis (Tunesië), Almaty (Kazachstan), Karachi (Pakistan), Ahmedabad (India), Algiers (Algerije), Buenos Aires (Argentinië) en Lusaka (Zambia).
Amsterdam
In zowel de top tien duurste als goedkoopste steden is geen plaats voor Neerlands glorie. Maar in het rapport is een ander ranglijstje te vinden waarin onze hoofdstad een vrij prominente plek heeft gekregen. Het gaat om het ranglijstje met steden waarin de benzine het duurst is. Amsterdam staat er met een gemiddelde prijs van 2.18 euro voor 1 liter ongelode benzine op de tweede plaats. Alleen in Hong Kong is de benzine duurder.
Wat de toekomst brengt is – zeker met alle onzekerheid omtrent COVID-19 – natuurlijk afwachten. Maar de EIU verwacht dat de kosten voor levensonderhoud in de meeste grote steden zullen blijven stijgen. Als de coronacrisis volgend jaar bezworen kan worden en beperkingen – en daaruit voortvloeiende schaarste aan bepaalde goederen – langzaam maar zeker kunnen worden afgebouwd, zouden de kosten voor levensonderhoud tegen het eind van 2022 kunnen stabiliseren.