Radioactiviteit is overal, zelfs in je fruitschaal

Dat is kort samengevat de conclusie van een nieuw onderzoek. En nee, daar hoef je niet van wakker te liggen.

Grote kans dat er meerdere alarmbellen gaan rinkelen als je denkt aan radioactiviteit. Want geef toe: we associëren radioactiviteit met gevaar. Maar is dat terecht? Nee, zo schrijven onderzoekers in het blad Health Physics. Zelfs in jouw huis zijn namelijk heel wat radioactieve objecten te vinden. Je rookmelders bijvoorbeeld. Of de bananen in de fruitschaal.

Perspectief
“We hebben dit onderzoek gedaan omdat een beter begrip van de hoeveelheid straling die huis-tuin-en-keuken-objecten afgeven, stralingsmetingen in perspectief plaatsen,” vertelt onderzoeker Robert Hayes. “Als mensen begrijpen wat de term ‘detecteerbare sporen van straling’ betekent, kan paniek voorkomen worden.”

Radioactieve avocado
Hayes en collega’s zijn nagegaan hoeveel radioactieve (oftewel ioniserende) straling er door objecten waarmee we dagelijks in aanraking komen, wordt afgegeven. De resultaten zijn wellicht verrassend. Zo blijken avocado’s 0,16 μGy gammastraling per uur af te geven. Dat is iets minder dan de banaan die 0,17 μGy per uur afgeeft. Stenen geven 0,15 μGy per uur af. En rookmelders geven zo’n 0,16 μGy per uur af. Ter vergelijking: uraniumerts is goed voor zo’n 1.57 μGy per uur.

Kalium
Maar hoe kan een banaan nu radioactief zijn? Het heeft alles te maken met kalium dat van nature in bananen voorkomt. En ook de radioactieve rookmelder is goed te verklaren: daarin zit het element americium.

“Als je verrast bent dat je fruit gammastraling afgeeft, moet je niet in paniek raken,” stelt onderzoeker Robert Hayes. Hij wijst erop dat blootstelling aan 50.000 μGy gammastraling per jaar nog als veilig wordt gezien. “De hoeveelheid straling in jouw huishouden is echt ongelofelijk klein.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd