Radioactief water in reactor Fukushima wijst op gedeeltelijke meltdown

De Japanse overheid laat vandaag weten dat er radioactief water is gevonden in een reactorgebouw van de kerncentrale Fukushima. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een gedeeltelijke meltdown. De overheid raadt mensen in de wijde omgeving af om terug naar huis te gaan.

Yukio Edano van de Japanse overheid vermoedt dat het water in aanraking is gekomen met de smeltende splijtstofstaven. Toch beweert Edano dat het meltdownproces van tijdelijke aard was.

Water in reactorgebouw 2 bleek 100.000 keer radioactiever te zijn dan normaal. Dit weekend beweerde de beheerder van de kerncentrale – Tokyo Electric Power Co. – dat het water tien miljoen keer radioactiever was. Deze mededeling haalde de voorpagina’s van kranten. Yukio Edano laat weten dat deze stelling niet klopt en dat de verspreiding van dit bericht “niet acceptabel” was.

Zeewater
Er is ook radioactief materiaal ontdekt in het zeewater nabij Fukushima. Dertig meter ten noorden van de kerncentrale is de concentratie jodium-131 1.150 keer hoger dan normaal. Kinderen die water drinken of etenswaren eten met geïoniseerde jodium-131 hebben een grotere kans om schildklierkanker te krijgen.

Evacuatie
Inwoners in een straal van dertig kilometer om de kerncentrale hebben het advies gekregen om te evacueren. Binnen deze straal bevinden zich geen grote steden, waardoor er nog geen sprake is van een exodus.

Stoppen met kernenergie?
Ondertussen komt er steeds meer kritiek op kernenergie als energiebron, alhoewel uit recent onderzoek blijkt dat fossiele brandstoffen dodelijker zijn dan kernenergie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd