Raakt de bij de weg kwijt door uitlaatgassen?

Het gaat niet goed met de bijen: ze worden steeds zeldzamer. Onderzoek wijst erop dat uitlaatgassen daar iets mee te maken hebben.

Het is een raadsel. De laatste jaren is de bij hard op weg om van het toneel te verdwijnen. Hele koloniën zijn van de aardbodem verdwenen en de bij wordt steeds zeldzamer. Wetenschappers weten niet goed hoe dat komt en hebben al tal van dingen geopperd. Een infectie misschien? Of een ‘foutje’ in het immuunsysteem?

WIST U DAT?

…bijen ook door mobiele telefoons helemaal de weg kwijtraken?

Maar nu komen onderzoekers van de universiteit van Southampton met een andere verklaring. De bijen zouden mogelijk hinder ondervinden van uitlaatgassen. Vorig jaar suggereerden Amerikaanse onderzoekers al dat de nanodeeltjes in uitlaatgassen het brein van bijen konden beschadigen. Werksters zouden daardoor de weg kwijtraken en hun kolonie niet meer kunnen dienen. Deze is daardoor ten dode opgeschreven.

De Engelse wetenschappers kunnen zich wel in die hypothese vinden en starten nu een uitgebreid onderzoek. De komende drie jaar gaan ze kijken of bijen inderdaad het padje kwijtraken door uitlaatgassen of dat er iets anders aan de hand is.

Bronmateriaal

"Diesel nanoparticles may disturb bee’s homing device, contribute to CCD" - Bitsofscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andreas. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd