Puffin: schoon luchtvaartuig voor één persoon

Ingenieurs van NASA hebben een stil luchtvaartuig ontworpen voor één persoon. De Puffin kan zweven als een helikopter en vliegen als een vliegtuig. Het luchtvaartuig wordt in staande positie gelanceerd en gaat in de lucht liggen om verder te vliegen. De Puffin heeft vier poten, die zorgen voor een stabiele landing.

De Puffin is ontworpen in NASA’s Langley onderzoekscentrum en weegt slechts 135 kilo, waarvan 45 kilo opgaat aan de oplaadbare lithiumfosfaatbatterijen. Het 3,7-meter lange luchtvaartuig heeft twee vleugels met een gezamenlijke spanwijdte van 4,1 meter. Iedere vleugel heeft een 2,3 meter brede propeller. De welvingskleppen op de vleugels zorgen ervoor dat de lucht omlaag stroomt als de Puffin opstijgt.

De elektrische motoren van de Puffin produceren zo goed als geen emissies. De motoren zijn 95 procent efficiënt, bijna vijf keer efficiënter dan verbrandingsmotoren van dezelfde grootte. Daarnaast zijn elektrische motoren twintig keer betrouwbaarder, omdat er minder bewegende onderdelen zijn dan een zuigermotor. Op een hoogte van 150 meter produceert de Puffin slechts 50 decibel en het luchtvaartuig kan overal landen, zelfs in een tuin!

De snelheid van de Puffin is 240 kilometer per uur. Sprintjes van 480 kilometer per uur zijn mogelijk. Wanneer de batterij volledig is opgeladen kan het luchtvaartuig 80 kilometer afleggen. In 2017 maken nieuwe batterijen het mogelijk dat deze afstand wordt vergroot naar 300 kilometer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd