Pterosaurus met enorme kam op het hoofd ontdekt

pterosaurus

Wetenschappers hebben in Brazilië een nieuwe soort pterosaurus ontdekt. Het vliegende reptiel had een spanwijdte van zo’n 2,35 meter en droeg op zijn hoofd een opmerkelijke ‘kam’ die doet denken aan de vleugel van een vlinder.

Op deze afbeeldingen zie je C. dobruskii van verschillende leeftijden. Afbeelding: Maurilio Oliveira / Museu Nacional-UFRJ.
Op deze afbeeldingen zie je C. dobruskii van verschillende leeftijden. Afbeelding: Maurilio Oliveira / Museu Nacional-UFRJ.
De onderzoekers ontdekten de nieuwe soort in het zuiden van Brazilië. Ze troffen er de resten van maar liefst vijftig pterosaurussen aan. Onder de pterosaurussen bevonden zich zowel jongen als volwassenen, waardoor de onderzoekers in één klap een goed beeld hebben van hoe deze nieuwe pterosaurussoort zich ontwikkelde en er in verschillende stadia uitzag.

Spanwijdte
De jonge pterosaurussen hadden een spanwijdte van zo’n 65 centimeter. De volwassen exemplaren waren met een spanwijdte van zo’n 2,35 meter aanzienlijk groter.

Kam
Op de kop van de pterosaurussen bevond zich een enorme (benige) kam. Bij de jonge pterosaurusen was de kam klein en licht hellend. Bij de volwassen pterosaurussen was de kam groot en vrij steil.

De nieuwe soort heeft de naam Caiuajara dobruskii gekregen. De pterosaurus leefde tijdens het Krijt en was waarschijnlijk al heel jong in staat om te vliegen. De onderzoekers vermoeden bovendien dat C. dobruskii in koloniën leefden.

Bronmateriaal

"New species of flying pterosaur: Bones from nearly 50 ancient flying reptiles discovered" - PLoS ONE
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd