‘Pterosauriërs wogen 145 kilo’

De zwaarste vliegende vogel die op dit moment nog in leven is, is de Koritrap. Het dier kan wel 20 kilo wegen. Maar dat is nog niets in vergelijking met de Pterosauriërs die miljoen jaren de lucht regeerden. Uit onderzoek blijkt nu dat deze vliegende reptielen wel 145 kilo konden wegen. De wetenschappers baseren hun conclusie op de voetafdrukken die de uitgestorven gigant achterliet.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers proberen te achterhalen hoeveel de Pterosauriër woog. Eerder werd aan de hand van botten en modellen al een schatting gemaakt. Maar onderzoeker Tai Kubo pakte het heel anders aan.

Reptielen
Hij verzamelde eerst de voetafdrukken van zeventien nog levende reptielen. Ook stelde hij het gewicht van de dieren vast. Naar aanleiding van die gegevens was hij in staat om een wiskundige formule op te stellen die het verband tussen het gewicht en de voetafdrukken legt.

Zwaar
Gewapend met de formule bestudeerde hij vervolgens gefossiliseerde pootafdrukken van pterosauriërs. Hij ontdekte dat de gigantische dieren vele malen zwaarder waren dan de zwaarste vliegende vogels van dit moment.

Kubo concludeert in het blad Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology dat voetafdrukken een goede indicatie kunnen geven van het lichaamsgewicht. In de toekomst hoopt hij ook het gewicht van dinosaurussen op basis van diens pootafdrukken vast te kunnen stellen. “Ik denk dat het gewicht van elke voetafdruk afgeleid kan worden en het resultaat kan ons veel vertellen.”

Bovenstaande tekening is gemaakt door John Conway (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd