Wist u dat psychosociale stress bij mannen een ander effect heeft op het geheugen dan bij vrouwen? Dit blijkt uit een onderzoek van Sandra Cornelisse aan de Universiteit Utrecht.
Tijdens het onderzoek werd de helft van 77 studenten, 23 mannen en 54 vrouwen, in een stressvolle situatie gebracht. Zo moest de ene helft met slechts drie minuten voorbereidingstijd een presentatie van vijf minuten houden voor een zogenaamd sollicitatiegesprek, de ‘commissie’ reageerde heel koel. Daarna moesten de studenten ook nog een moeilijke rekenopdracht maken. De andere helft van de studenten, de controlegroep, had het een stuk eenvoudiger. Deze controlegroep hoefde alleen maar een tijdschrift te lezen. Na de opdracht moesten alle proefpersonen op een computerscherm twee soorten afbeeldingen bekijken. Zij kregen neutrale afbeeldingen te zien, zoals een koffiemok, en emotionele afbeeldingen, bijvoorbeeld een explosie. Een week later werd iedereen weer opgeroepen en werd bekeken hoeveel afbeeldingen zij zich nog konden herinneren.
Uit het onderzoek blijkt dat stress bij mannen en vrouwen een verschillend effect heeft op het geheugen. Mannen die de afbeeldingen hadden bekeken na de stressvolle situatie herinnerden zich een week later meer emotionele afbeeldingen dan neutrale afbeeldingen. Zij presteerden ook beter op een andere geheugentaak dan hun collega’s uit de controlegroep. Bij vrouwen had dit alles geen enkel effect. De stress had geen invloed op hun geheugenprestatie.
Volgens Cornelisse worden de geheugenprestaties gekoppeld aan de concentratie van het stresshormoon cortisol. Het bleek namelijk dat bij een verhoogde concentratie cortisol ook het geheugen verbeterde. Dit deed zich voor bij de mannelijke proefpersonen na de stressvolle situatie. Bij de vrouwelijke respondenten bleek de concentratie cortisol minder te stijgen. Dit komt waarschijnlijk doordat de hormonale cyclus van de vrouw het cortisolniveau beïnvloedt. Het bleek namelijk dat het stresshormoon het minst steeg bij vrouwen die de pil gebruikten.