Psychopaat herkent krokodillentranen niet

Mensen met veel psychopathische trekjes kunnen echt verdriet en echte angst niet van hun neppe tegenhangers onderscheiden.

Is iemand bang, boos of blij? De meeste mensen zullen wel kunnen vertellen wanneer iemands emoties oprecht zijn. Zo makkelijk is dit echter niet voor mensen met psychopathische trekjes. Zo blijkt nu uit een nieuw onderzoek dat zij moeite hebben om te vertellen wanneer iemand nou echt verdrietig of angstig is.

Wist je dat…

…psychopaten niet zo vatbaar zijn voor de besmettelijke geeuw? En ook gek zijn op bittere smaken? Lees hier trouwens de vijf dingen die je moet weten over psychopaten.

Emoties
In het onderzoek werd aan de deelnemers gevraagd om foto’s te bekijken. Op deze foto’s stonden gezichten van mensen afgebeeld die verschillende emoties uitdrukten. Sommige afgebeelde mensen toonden oprechte emoties, terwijl anderen deden alsof.

Helpen
Uit de resultaten blijkt dat psychopaten niet op dezelfde manier reageren op ongeveinsde emoties als dat andere mensen zouden doen. “Als je naar iemand kijkt die oprecht verdrietig is, voelt dat zelf ook vaak een beetje vervelend en wil je die persoon graag helpen,” zegt onderzoeker Amy Dawel. “Maar mensen die psychopathische trekjes hebben, denken niet zo. Zij zijn lang niet zo gewillig om iemand te helpen die ontdaan is dan de meeste mensen.”

Oprecht
Daarnaast blijkt ook dat psychopaten moeite hebben om te vertellen of iemand oprecht boos of verdrietig is. “We ontdekten dat iemand met psychopathische trekjes zich ook niet slechter voelt voor iemand die echt ontdaan is dan voor iemand die doet alsof,” vertelt Dawel. Opvallend genoeg blijkt dat psychopaten alleen bij mensen die verdrietig of angstig niet zo goed het verschil weten. “Voor andere emoties, zoals woede, walging of blijheid blijkt dat psychopaten geen problemen hebben om te vertellen of iemand het speelt. De resultaten waren heel specifiek alleen voor uitingen van leed.”

Dawel hoopt dat het onderzoek zal bijdragen aan een beter begrip over psychopathie en ook zal helpen voor het behandelen ervan. “Begrijpen wat er precies misgaat met emoties zal helpen om problemen vroegtijdig te herkennen,” besluit ze.

Bronmateriaal

"Psychopaths struggle to recognise genuine emotion" - Australian National University

Afbeelding bovenaan dit artikel: StockSnap / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd