Psychopaat niet zo vatbaar voor ‘besmettelijke geeuw’

psychopaat

Nieuw onderzoek toont aan dat mensen met psychopathische trekjes minder vatbaar zijn voor de ‘besmettelijke geeuw’.

Je kunt nog zo uitgeslapen zijn: als iemand anders moet geeuwen, ben je geneigd om mee te geeuwen. Het overkomt ons mensen, maar ook honden en chimpansees hebben met deze ‘besmettelijke geeuw’ te maken. Aangenomen wordt dat de besmettelijke geeuw verband houdt met empathie. Zo blijkt uit andere onderzoeken dat de mate waarin we met andere mensen meegeeuwen verband houdt met de mate waarin we ons in anderen in kunnen leven.

Wat is een psychopaat?

Dat is nog niet zo eenduidig. Dé psychopaat bestaat eigenlijk niet, het is een spectrum. Mensen hebben – in meer of mindere mate – psychopatische trekjes. Overigens zijn die psychopatische trekjes niet altijd negatief. Psycholoog Kevin Dutton stelt zelfs dat we veel kunnen leren van mensen met (enige) psychopatische trekjes.

Psychopaten
“Je geeuwt, zelfs als je eigenlijk niet hoeft te geeuwen,” zo vertelt onderzoeker Brian Rundle over de besmettelijke geeuw. “We weten het allemaal en vragen ons altijd af waarom. Ik dacht: ‘Als het waar is dat geeuwen verband houdt met empathie, dan gok ik dat psychopaten een stuk minder geeuwen.’ Psychopathie wordt namelijk gekenmerkt door onder meer egoïsme, geen angst kennen en een gebrek aan empathie.

Het experiment
Om te achterhalen of mensen met psychopathische trekjes ook echt minder vatbaar zijn voor de besmettelijke geeuw, verzamelde Rundle een aantal studenten en liet ze de Psychopathic Personality Inventory (een vragenlijst) invullen. Aan de hand van deze vragenlijst kan worden vastgesteld in welke mate mensen psychopathische trekjes hebben. Daarna namen de proefpersonen plaats voor en scherm waarop videoclipjes te zien waren van een lach, een geeuw of een neutraal gezicht. Terwijl de proefpersonen naar de clipjes keken, werden met elektroden op onder meer hun oogleden, naast de buitenste hoeken van hun ogen en op het voorhoofd de reactie van spieren op de filmpjes gemonitord.

Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen die meer psychopatische trekjes hadden ook minder sterk geneigd waren om mee te geeuwen. “We ontdekten dat er een neurologisch verband – enige overlap – is tussen psychopathie en de besmettelijke geeuw,” stelt Rundle. Overigens hoef je je nog niet direct zorgen te maken als je moet geeuwen en je gesprekspartner niet mee gaat doen. “De conclusie is niet dat wanneer jij geeuwt en iemand anders niet meegeeuwt, de ander een psychopaat is,” benadrukt Rundle. “Veel proefpersonen geeuwden niet en we weten dat we niet snel geneigd zijn om te geeuwen in reactie op een vreemdeling.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd