Proteïne voorkomt ontwikkeling MRSA

 GEZONDHEID  Wetenschapper Jeff Brinker boog zich over Meticilline Resistente Staphylococcus aureus – oftewel: de stafylokokkeninfectie – en ontdekte dat behandeling voordat deze echt gevaarlijk wordt, aanslaat. Een eenvoudige proteïne is al genoeg om de cel die aanzet tot de ziekte, uit het veld te slaan.

Stafylokokkeninfecties kunnen heel gevaarlijk zijn. Ze veroorzaken ontstekingen in het lichaam en tasten de organen aan. Soms met fatale gevolgen. De infecties zijn lastig te behandelen, omdat de veroorzakende bacteriën in de meeste gevallen resistent zijn voor antibiotica. Gezonde mensen zullen niet ziek worden na besmetting. Mensen met een lage weerstand daarentegen wel.

Lang werd gedacht dat stafylokokkeninfecties ontstaan doordat verschillende bacteriële cellen elkaar aansporen om giftige stoffen uit te stoten. Uit het onderzoek van Brinker blijkt nu dat bacteriën in eerste instantie ‘gezond’ zijn, maar door één enkele cel worden aangemoedigd om het gif te produceren. Het is dan ook de kunst om die cel een stap voor te zijn. Want in tegenstelling tot de meeste stafylokokkeninfecties laat die cel zich wel door medicatie beïnvloeden; Brinker ontdekte dat de toediening van het Very Low-Density Lipoprotein al voldoende is om de ziekte een halt toe te roepen.

Omdat de stafylokokkeninfectie resistent is voor antibiotica, moeten patiënten vaak zwaardere medicijnen tot zich nemen. Deze vernietigen in veel gevallen ook de goede bacteriën in het lichaam. De methode van Brinker zou daar een einde aan kunnen maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd