Progress-ruimtevaartuig stort morgen op aarde neer

Het onbestuurbare Russische ruimtevaartuig zal morgen in de dampkring verbranden. Dit meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. De kans is aanwezig dat grote brokstukken op aarde vallen, al is momenteel onbekend waar dit zal gebeuren.

Progress 59 is eind april gelanceerd. Op 28 april zou de koppeling met het internationale ruimtestation plaatsvinden. Helaas kregen de Russen geen grip op het onbemande ruimtevaartuig. Er zijn diverse pogingen gedaan om de baan van Progress 59 te stabiliseren, maar zonder succes.

Wanneer het ruimteschip morgen neerstort, dan zal daarbij drie ton voorraad verbranden in de atmosfeer. Denk aan eten, brandstof, experimenten en spullen voor de astronauten. Het is jammer dat een duur ruimtevaartuig en veel voorraad verloren gaan, maar het is geen groot probleem voor de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation. Er is namelijk nog genoeg voedsel om het een lange tijd uit te houden. Ruimtevaartorganisaties calculeren dit soort verliezen namelijk altijd in.

Wat wel een probleem is, is het feit dat een deel van het ruimtevaartuig de reis door de atmosfeer kan overleven. Gelukkig bestaat onze planeet voor tweederde uit water en is slechts drie procent bewoond gebied, maar het is geen fijne gedachte dat de bestemming van het ruimteschip nog onbekend is. Roskosmos hoopt later vandaag meer informatie te hebben over de exacte tijd en locatie van de crash. Zodra deze gegevens bij ons bekend zijn, wordt dit artikel bijgewerkt.

Update 14:30 uur
Roskosmos hoopt later vandaag te voorspellen waar Progress gaat neerstorten. The Guardian laat weten dat een 200 kilo zware ring waarschijnlijk de reis door de dampkring kan overleven en dus ergens op aarde valt. De kans dat deze ring een mens raakt is echter zeer klein. Progress zal in ieder geval niet neerstorten in Nederland, omdat Progress niet boven de 52ste breedtegraad komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd