Proefpersonen leren – zonder dat ze het doorhebben – Morsecode

Binnen vier uur hadden de proefpersonen de lastige communicatiemethode, zonder ook maar enige moeite te hoeven doen, onder de knie.

Wetenschappers van Georgia Tech verzamelden een aantal proefpersonen en voorzagen ze van Google Glass (een draagbare computer in de vorm van een bril, ontwikkeld door de beroemde zoekgigant). Alle proefpersonen gingen een spelletje spelen en bij ongeveer de helft ging de bril terwijl ze met dat spelletje bezig waren, ter hoogte van het oor zachtjes vibreren. Korte vibraties stonden voor de puntjes en lange vibraties voor de streepjes waaruit de Morsecode bestaat. Terwijl de bril vibreerde (bijvoorbeeld: .–) klonk ook de letter waar de code bij hoort (in dit geval: W).

Succes
Na een paar uur kregen alle proefpersonen de opdracht om het alfabet in Morsecode te typen. De proefpersonen die eerder de vibraties hadden gevoeld – maar dus afgeleid werden door een spelletje en er niet bewust mee bezig waren geweest – wisten die taak prima te volbrengen. Ze hadden gemiddeld 98 procent van de Morsecodes goed. Ook moesten alle proefpersonen een zin die uit Morse-code bestond en alle letters uit het alfabet bevatte, ontrafelen. En weer presteerden de proefpersonen die eerder de vibraties hadden gevoeld, uitstekend: ze wisten gemiddeld 94 procent van de codes om te zetten in de juiste letters. De proefpersonen die tijdens het experiment geen vibraties hadden gevoeld, presteerden aanzienlijk slechter.

WIST JE DAT…

…onderzoekers onlangs hommels leerden om touw te trekken?

Passive Haptic Learning
Het onderzoek toont maar weer eens aan hoe veelbelovend Passive Haptic Learning (PHL) is. Eerder werd dezelfde techniek – waarbij mensen zonder dat ze echt opletten met behulp van vibraties iets nieuws leren – gebruikt om mensen braille te leren en te leren pianospelen. “Betekent dit nieuwe onderzoek dat mensen zich nu gaan haasten om Morsecode te leren? Waarschijnlijk niet,” erkent onderzoeker Thad Starner. Volgens hem is het onderzoek met name bedoeld om te laten zien dat PHL het leren van nieuwe tekstinvoermethoden laagdrempeliger kan maken. Dergelijke nieuwe invoermethoden komen van pas wanneer we bijvoorbeeld onze smartwatch of andere apparaten bedienen zonder dat we daarbij naar het apparaat of toetsenbord willen kijken. Het onderzoek toont bovendien aan dat veelgebruikte apparaten geschikt zijn voor Passive Haptic Learning. “Je smartwatch, een Bluetooth-headset, fitnesstracker of telefoon,” somt Starner op.

Dit experiment met Google Glass onderscheidt zich duidelijk van de eerdere experimenten met PHL. “In onze braille- en piano-onderzoeken voelden mensen vibraties op hun vingers en gebruikten vervolgens hun vingers voor de taak,” legt onderzoeker Caitlyn Seim uit. “Dit onderzoek was anders en verrassend. Mensen werden op hun hoofd getikt, maar ze leerden zo een vaardigheid waarbij ze hun vinger gebruikten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd