Problemen tijdens lancering astronauten: Sojoez-ruimtevaartuig keert terug naar de aarde

De astronauten zijn inmiddels heelhuids op aarde geland.

De Sojoez met aan boord de Amerikaanse astronaut Nick Hague en Russische kosmonaut Alexey Ovchinin werd zo’n drie kwartier geleden gelanceerd. Maar al kort na de lancering werd duidelijk dat iets mis was met de booster.


In dit filmpje zie je dat de lancering in eerste instantie goed verloopt, maar er later problemen ontstaan.

Reden genoeg voor NASA en Roscosmos om de astronauten direct terug naar huis te halen.

De astronauten keerden terug in “a ballistic descent mode”, wat in feite betekent dat de Sojoez in een veel scherpere hoek dan normaal koers zette richting de aarde, waardoor de astronauten aan hogere G-krachten worden blootgesteld.

En zojuist is bekend geworden dat de astronauten weer geland zijn en in contact staan met de reddingsteams die inmiddels onderweg zijn naar hun locatie. Beide astronauten lijken niets aan de mislukte lancering te hebben overgehouden. Reddingsteams zullen de twee astronauten over ongeveer een uurtje bereiken.

Update (12.22 uur): De reddingsteams hebben de landingsplek van de Sojoez-capsule bereikt en melden dat beide astronauten uit de capsule zijn gehaald en in goede gezondheid zijn. De Russen hebben aangekondigd een onderzoek te starten naar wat er vanmorgen tijdens de lancering precies is fout gegaan.

Update (13.17 uur): NASA meldt dat het onderzoek naar de problemen die tijdens de lancering zijn ontstaan, in volle gang is. Maar men verwacht niet dat daar vandaag nog iets over gemeld gaat worden. De astronauten zullen zo spoedig mogelijk van hun landingsplek worden overgebracht naar het Gagarin Cosmonaut Training Center in Rusland.

Update (13.30 uur): De astronauten zijn inmiddels onderweg naar het Gagarin Cosmonaut Training Center.

Update (13.55 uur): De Russische ruimtevaartorganisatie heeft foto’s vrijgegeven waarop te zien is dat beide astronauten veilig zijn.

Update (17.05 uur): Hague en Ovchinin zijn geland in Kazachstan en herenigd met hun familie.

Meer informatie volgt.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd